Бившите управляващи имат 6 до 8 месеца да свалят кабинета и ще използват всякакви методи

Държавата да покрива 85% от всеки лев над 225 лв. цена на тока ще предложи премиерът на работодателите на среща утре

OFFNews 15 май 2022 в 21:38 11589 11

Кирил Петков

Снимка БТА/Владимир Шоков

Кирил Петков

Ние работим тясно с Европейската прокуратура. Очаквам, че до шест - осем месеца дела, свързани с предишните управляващи, да влязат в съда. Значи те имат шест до осем месеца да се опитат да свалят това правителство, иначе имат ужасно голям личен проблем. И ще използват всякакви методи, независимо какви, това да се случи. Но това, което българското правителство показа е, че се справя с кризите. Справихме се с кризата с Украйна, справихме се с газовата криза за безпрецедентно нисък период и влизаме в диалог с всички – с работодателите, с транспортните фирми, със строителните фирми. Влизаме така, че да решаваме тези проблеми и набираме скорост.

Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти, попитан за обмисляния от ГЕРБ вот на недоверие.

Утре предстои среща с работодателите, на които ще бъде предложено дългосрочно решение за цените на тока. То се състои в следното - държавата да покрива 85% от цената на тока, надхвърляща 225 лева.

"Ако цената на тока е 225 лева, няма помощи, но за всеки лев над 225 лева 85% от това повишение се покрива от държавата", обясни министър-председателят.

Останалата част от мерките са свързани с уязвимите групи и помощ за тях за покриване на по-големите разходи за храна и горива. Затова се планират "безпрецедентно големи увеличения на пенсиите" като компенсация за инфлацията, увеличение на детските добавки, както и помощ заради по-скъпите горива.

"Нямаме контрол върху световните пазари на петрола. Нямаме контрол върху това, че газът се качи четири пъти в Европа. Да, нямаме. Но това, което се опитваме да направим е с тези договаряния с наши партньори, с диверсификацията и с фокусирани ценови помощи за хората, които са най-засегнати от инфлацията, да избегнем тези най-големи затруднения."

Северна Македония

За премиера свалянето на българското вето за Северна Македония "не е въпрос на календар", а на краен резултат и докато "не се свърши работата по съвместните договорки - правата на българите в Македония", това няма да се случи. Той очаква до дни в Северна Македония да заработи институция, която да следи за езика на омразата срещу българите там.

Газ

Министър-председателят обясни и кога ще пристигнат двата танкера с втечнен газ от САЩ – единият на 8 юни, а другият на 23 юни. Той допълни, че цената им ще бъде под тази на „Газпром“.

В сделката няма посредници.

Името на компанията не се обявява, "защото цената, която ни беше дадена, беше много под пазарната за ЕС и не искаме да ги вкарваме в обяснителен режим, ако те продават на доста по-високи цени на други партньори в Европа", каза Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

14

fiki

16.05 2022 в 12:18

овцете си искат пак пъдаря, а той иска пак да краде от тях, всичко е точно

700

13

maria toteva

16.05 2022 в 09:13

Унгарският евродепутат Ерно Шалер – Барош : Няма да допусна в Унгария луди като Кирил Петков, един продал се на САЩ измамник

Правителството на България, което е решило да срине не само собствената си държава и икономика, вече става опасно за цялото съществуване на ЕС.

700

12

maria toteva

16.05 2022 в 09:12

Към момента украинските бежанци у нас са над 100 000, а страната ни излиза на първо място по брой регистрирани с временна закрила в Европейския съюз.

1067

10

StinkingSonOf

16.05 2022 в 03:00

Това е ясно, но не трябва да забравяме, че преди 7-8 години ГЕРБ бяха единствената алтернатива на БСП, мутрите и корупцията.

Надявам се хората да тръгнат напред, а не назад както направиха през 2013 година. Не знам дали ПП са изхода. Силно се надявам да донесат развитие, но със сигурност не трябва да се връщаме към ГЕРБ и БСП.

75

9

230 млрд баксов

15.05 2022 в 23:42

На крадливите гербоПитеци лошо им се пише!
Кьовеши финтира гешеФ, а тиквуниЙ може да си го държи гешеФ за красота, докато му изтече срока на годност.

10212

8

Човека

15.05 2022 в 23:40

Не съм внимавал в училище и сега не знам кое е правилното - герберски номера или гербажийски номера?

10298

5

AntiZ

15.05 2022 в 23:14

Простака от Банкя и селяндурската му крадлива партия, приключват! Следващия път като го карат към участъка, няма да си държи ръцете в джобовете, а зад дебелия си з@дник. С белезници.