Бившият шеф на ''Пътна полиция'': Не е работа на служебния министър да уволнява началници на РПУ

OFFNews 25 октомври 2022 в 08:54 2860 3

Тенчо Тенев

Снимка БГНЕС

Тенчо Тенев, бивш началник на "Пътна полиция"

Не е работа на служебния министър да уволнява колегите от Районните полицейски управления. Неговата задача беше да организира честни избори, каза по БНР комисар Тенчо Тенев, бивш началник на "Пътна полиция".

Тенев беше пенсиониран, след като министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев го обвини, че не е осъществил добър контрол по случая с Георги Семерджиев. В отговор Тенев обяви, че ще съди министъра.

Работих с колегите 10 години, познавам всички, знам колко са сериозни и отговорни. Недоумявам как може да е освободена колежката от 5 РПУ, под чието ръководство беше заловен Семерджиев, прегазил с колата си две млади жени на бул. „Черни връх“. Не вярвам да е осъществявала чадър и да не е осъществила контрол. На него му беше направен обиск, след който бяха открити големи количества наркотици, беше съставена преписка и всичко беше дадено на прокуратурата, каза бившият началник на "Пътна полиция". 

Според Тенев някой дава лъжлива информация на Демерджиев и той не може правилно да оцени хората, които работят в системата, други му диктуват какво да прави. 

"Не трябва да има политическа намеса, под тези началници на РПУ тях има доста хора, които отговарят за това, което се случва на улицата, които са работили на терен и са пряко отговорни. Има йерархия все пак, един началник не може да надзирава 400 човека, коментира Тенев и потвърди, че познава някои от новите шефове на РПУ, които според него са добри професионалисти.

По повод обвиненията към самия него бившият началник на "Пътна полиция" каза, че министърът е трябвало да се поинтересува, какво е било направено по случая "Семерджиев" и кой за какво отговаря в неговия отдел, затова ще си търси правата по съдебен път.

В понеделник служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че ръководствата на седем от деветте районни полицейски управления в София ще бъдат сменени. Нови началници ще имат от Второ до Осмо районно управление на МВР в София включително. Рокади няма да има само в Първо и Девето РПУ. Като повод за отстраняването им беше посочено, че не са упражнявали достатъчно ефективен контрол, за да не се стига до катастрофи като тази на бул. "Черни връх" н столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

25.10 2022 в 12:49

Вместо сам да си подаде оставката, тръгнал да обяснява коло са печени. Фактите са достатъчно красноречиви. Резултатите - печално красноречиви.

1414

2

Dido

25.10 2022 в 10:22

А в малките общини КОГА?Там са навързани като свински черва - и дървената мафия, и имотната...Каквото е в София, в малките градчета е x10!Феодални арендатори колят и бесят поголовно!

15914

1

поп Дръвчо

25.10 2022 в 09:01

Не знам на кого е работа ама по принцип трябва.

Друг въпрос с кого ще ги смени.