Бюджетът на НЗОК: Почти всички медици ще получават още пари заради COVID

OFFNews 24 ноември 2020 в 15:48 3767 0

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. е приет на второ четене, почти всички медици ще получат допълнителни пари заради коронавируса.  

Във времето на обявената извънредна епидемична обстановка поради епидемичното разпространение на коронавируса по Закона за здравето чрез трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК ще се осигурят допълнителни средства за медицинския персонал: на лекари - 600 лева; на специалисти от професионално направление "здравни грижи" - 360 лева; на санитари - 120 лева. Бонусите ще се изплащат от 1 януари. 

Досега по 1000 лева над заплатата получаваха само медиците, които са на първа линия в борбата с COVID.

За лекарите с брутна работна заплата над 5000 лева месечно няма да има допълнително парично възнаграждение. 

Депутатите гласуваха окончателно бюджетът на касата да бъде 5,3 млрд. лева. 

Първоначалното предложение бе малко над 5 млрд. лева, но то претърпя промени между двете четения. 

Парламентът прие и санкциите за лечебните заведения, които не изпълняват заповедите за преструктуриране, увеличаване броя на леглата за лекуване на коронавирус или командироване на специалисти.

При първо нарушение се предвижда глоба от 3 хил. до 10 хил. лева, а при повторно - прекратяване на договора с НЗОК за срок от три месеца.

От ДПС не подкрепиха бюджета на НЗОК, освен допълнителните средства за медицинския персонал. 

"Прави много грозно впечатление неспоменаването на лаборантския състав. Това е изключително голяма несправедливост, която се надявам да бъде коригирана. Тези хора не само, че са в пряк контакт със заразени и са застрашени, а работят не на 24-часов, а бих казал на 48-часов оборот", заяви Георги Михайлов от БСП по повод финансовото подпомагането на медицинския състав, който лекуват пациенти с COVID-19. 

Социалистите предлагат и лечението на деца до 14 години да е безплатно – за тях и за техните семейства. Това ще касае 130 млн. лева от бюджета и ще е от особена важност в условията на пандемия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови