Bицепремиерите похвалиха първите 100 дни управление на кабинета

Симона Костадинова 13 февруари 2015 в 13:26 4043 4

Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, Меглена Кунева, Ивайло Калфин

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Вицепремиерите Томислав Дончев, Румяна Бъчнарова, Меглена Кунева и Ивайло Калфин отчетоха първите 100 дни управление на правителството

Вицепремиерите Ивайло Калфин, Меглена Кунева, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев определиха като успешни първите 100 дни управление на правителството, но все пак посочиха и някои пропуски.

Днес четиримата отчетоха първите 100 дни в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

Според вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова правителството не започнало мандата си с традиционния толеранс от 100 дни, напротив - имало "съществени граждански реакции, а опозицията в Народното събрание беше много активна", но това било градивно за правителството. Тя похвали управленския екип, който влязъл в мандата добре подготвен, защото имал програмна декларация, която го обединила, и подготвени кадри.

Оценката й е, че вече има добра съгласуваност между министрите и призна, че в желанието си да постига резултати правителството прескача процедури - проблем, по който щяло да работи.

Стилът на управление, който кабинетът следва, е да не се отлага решаването на проблемите. Може да намерите доста доказателства за това, че започнахме да решаваме проблеми, които са натрупвани в предишни мандати, каза Бъчварова.

По повод репликите на Валери Симеонов, че вече са необходими смени на министри, тя заяви, че потенциалът на министрите все още не е изчерпан. Тя подчерта, че темата за смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев не трябва да се политизира.

Вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева похвали 100-те дни с думите, че през тях България е излязла от международната изолация, което доказвали визитите на британския външен министър, на държавния секретар на САЩ и на генералния секретар на НАТО.

Според нея акцент в работата на кабинета е бил създаването на основата за съдебна реформа и че личната й амбиция за предстоящите месеци е приемането на България в Шенген. Нейни приоритети са също добрата подготовка и успешното българско председателство на ЕС и и по-значими резултати в борбата с корупцията.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин посочи увеличението с 200 млн. лева на бюджета за социални дейности като пример за разбирането на правителството за важността на ресора му. 

"Програмата за развитие на човешките ресурси и програмата за помощи и храни за най-бедните първи бяха одобрени, първи започнаха да работят - от януари 8000 млади хора до 29 г. са за стаж във фирми”, каза той.  

Леки критични нотки се усетиха в оценка на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, който заяви, че би приел критики за това, че правителството е можело да бъде по-бързо и решително в реформите. През тези 3 месеца стреклата сочи повече в посока стабилност, отколкото в посока реформи, каза той.

Положителните моменти според него са били възстановяването на инвестициите в инфраструктура и започването на нови инвестиции, т.е. санирането.

"Пулсът, който трябва да гарантира икономически растеж е напипан и тук трябва да следваме формулата: политическа и институционална стабилност плюс сигурна и прогнозируема среда, намален административен товар, фокусирано публично финансиране в секторите, които носят най-висока добавен стойност, плюс цялостно подобряване на бизнес средата, плюс редуциране на административната тежест", обясни той.

Дончев каза още, че е възможно евросредствата да достигнат до 1/5 от всички публични финанси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews