Бисер Петков: Информацията за злоупотреби с ТЕЛК ще действа дисциплиниращо

Последна промяна на 22 януари 2019 в 12:43 3536 0

Снимка БГНЕС, архив

Според министъра на труда и социалната политика Бисер Петков изнесената вчера информация от МВР и прокуратурата за злоупотреби с ТЕЛК решения ще действа дисциплиниращо и превантивно на всеки, който се опитва по този начин да изкарва пари.

"Ставаше дума за суми, които се плащат на посредници, за да се осигури ТЕЛК-решение, което е ключ към много права", каза Бисер Петков, цитиран от БТА. По негови думи медицинската експертиза, която се осъществява от ТЕЛК, се нуждае от подобрение.

Министърът отбеляза, че МВР и прокуратурата си вършат работата, за да разкриват злоупотреби, като вчера е било обявено нещо, което се е знаело до момента като публична тайна - че има схеми за купуване на ТЕЛК от хора, които на практика са здрави.

Бисер Петков припомни, че МТСП още през есента на 2017 година внесе в НС концепция за експертиза на работоспособността, която предвиждаше НОИ да оценява работоспособността на хората с увреждания, но тя не получи политическа подкрепа, както и подкрепата на организациите на хората с увреждания, заради опасенията, че ще бъдат отнети инвалидни пенсии.

Петков припомни, че бяха направени промени в наредбата за медицинската експертиза и в правилника на ТЕЛК съставите, а като изтекат 6 месеца от влизането им в сила ще бъде направен анализ как действат и дали е достатъчна стъпката. Министърът смята, че дебатът трябва да продължи с участието на Министерството на здравеопазването, НОИ, всички заинтересовани групи хора с увреждания. Бисер Петков припомни още, че майките от "Системата ни убива" също искат реформа в медицинската експертиза.

Ние стоим зад експертизата на работоспособността, предложена през 2017 година, ако има политическа подкрепа, този въпрос отново може да бъде сложен на масата, каза още Бисер Петков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !