БХК: Назначението на Казаков е рецидив на стари грешки

OFFNews 08 януари 2015 в 13:13 4911 1

Никола Казаков

Българският хелзински комитет (БХК) излезе с декларация срещу връщането на Никола Казаков на поста председател на Държавната агенция за бежанците.

"С това назначение правителството допуска рецидив на стари грешки, вместо да ги поправя.

Под ръководството на Никола Казаков бежанската администрация допусна най-тежката хуманитарна криза в историята на България като държава предоставяща международна закрила, при която бежанците бяха третирани по начин, единодушно окачествен от местни, европейски и международни органи и организации като съставляващ нечовешко и унизително отнасяне.

Последиците от тази криза бяха преодолявани в продължение на цялата изтекла 2014 година с участието и помощта на упоменатите органи и организации, чужди правителства и институциите на Европейския съюз.

Назначението на правителството предизвиква не само недоумение относно доводите, с които евентуално би могло да бъде мотивирано, но и възражения срещу откритото кадруване на партиен принцип без оглед на професионалните качества и минало на назначаваните лица, тяхната морална пригодност или мнението на широката общественост", се казва в позицията на БХК.

БХК напомня на правителството, че бежанската политика на България има нужда от истински реформи, а не от повторение на старите грешки.

"Бежанците бяха подлагани на нечовешко и унизително отношение. Цялата 2014 година понесе последиците от тази криза, които бяха преодолявани с помощта и участието на организации, чужди правителства и институциите на Европейския съюз", пише в декларацията на правозащитната организация.

БХК призовава за незабавна отмяна на назначението на Никола Казаков и за провеждането на прозрачен конкурс за избор на нов председател на Агенцията за бежанците.

Новоназначеният шеф беше отстранен от поста си през 2013 заради забавянето на процедурата по предоставяне на статут, което доведе до пренаселване на бежанските лагери.

Новоназначеният шеф на агенцията беше отстранен от поста си през октомври 2013 година от правителството на Пламен Орешарски.

Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев мотивира решението на правителството с това, че процедурите са предоставяне на статут се бавят, което води до пренаселване на лагерите за временно настаняване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews