Безлихвени кредити и стипендии са част от стратегията за борба с демографската криза

Консултанти ще помагат на младите да се върнат в обезлюдяващи райони като Монтана, Видин и Лом

Йоанна Димитрова 06 юли 2017 в 14:10 7539 4

„Ще насърчим раждаемостта, като осигурим жилища на почти безлихвени кредити за младите семейства. Искаме да привлечем българите с българско самосъзнание в Македония, Молдова, Украйна, бившите съветски републики обратно в държавата. Те са не малък резерв за възстановяване на ръста на населението. Ще ангажираме студентите с помощи и стипендии. Срещу тях те ще имат задължението да останат в България, да работят и да предават своите знания и опит. Същото важи и за студентите в чужбина. Държавата може да си позволи тези стипендии“. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на кръгла маса на тема „Демографски процеси и тенденции в България“.

Симеонов наблегна и върху наболелия проблем със застаряването на населението. Той заяви, че трябва да се работи в насока профилактика на здравето много повече отколкото към вече констатирани болести. По думите му трябва да се осигури естествено продължаване на живота на възрастните, а не изолирането им от икономиката ни.

На въпроса кога ще започнат да се прилагат тези мерки, вицепремиерът обясни, че в момента има научно обсъждане и определяне на тенденциите и целите. Въпреки че през 2012-та година е създадена национална стратегия, тя не е дала добри резултати и по нея ще се нанесат корекции. Екип на БАН е натоварен с важната разработка, която ще бъде готова до края на 2017 г., но Симеонов каза, че няма да се чака толкова и мерки ще се вземат и по-рано.

По думите на заместник-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова досега демографската политика се е прескачала.

„Само националната стратегия няма да реши проблема. Ние ще работим върху регионалната такава, защото всеки един регион си има специфика. Хората са различни и всеки има своите проблеми, етнически и религиозни ­специфики. Трябва да се отиде на място и да се види как да се помогне на хората. Трябва да се създаде връзка между образованието и бизнеса и да се намери начин да се помага на младите в тяхната реализация", заяви Петрова.

„Приоритет са Монтана, Видин, Лом. Искаме да върнем младите хора там. Да им осигурим възможност да създадат семейство и деца. Трябва във всяка една община да има по поне двама обучени специалисти, които да помагат на младите да се ориентират и развиват. Мерките са комплекси. Не само ние трябва да се обвържем с тази стратегия. Тук отношение има всяко едно министерство“, добави заместник-министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

2

neverland

06.07 2017 в 14:40

Дрън-дрън.
1. Проблемът с централизацията и обезлюдаване(съответно по слабо икономическо развитие) на периферията е характерен за голяма част от света(Франция, Германия...), така че...вятър работа

2. Обезлюдаването на периферията означава и по-лоша инфрасруктура(по лоши пътища, по лошо воснабдяване, по лошо електроснабдяване), по лошо здравеопазване, неразвити забавления...и още много други сфери, в които е по-лошо. Тоест нещата в много направления трябва да се подобрят за да се оживи даден район.

Решенията са ясни, ама никой няма или интерес или просто не му се занимава да ги приложи. Трябва да стимулират фирмите да развиват дейност в посочените райони. Това може да стане с опрощаване на данъци и такси, безплатни услуги, безплатно прокарване на инфраструктура и др. подобни пинизи, но естествено те трябва да се съчетаят с мерки в други направления като сигурност, екология....

Не е проста работа, но с повече желание и занимаване може и да се получи, поне на теория.

17156

1

aviatora

06.07 2017 в 14:30

Симеонов, кой ти вярва на тебе бе?! Говориш абсолютно празни приказки, без никакво покритие! СМЕШЕН СИ И НЯМАШ НИКАКЪВ АВОРИТЕТ И НЯКОЛКО ПОСРАНИ МАСАНО, КОИТО СА ТИ В ОБКРЪЖЕНИЕТО. ВОЛЕН СИДЕРОВ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ТРАЕ И ТОВА ВСЕКИ ГО ЗНАЕ...ОЩЕ ПОВЕЧЕ, че благодарение на него влезнахте в парламента!!!
Има много по-кадърни и млади българи, подготвени да управляват страната ни, а не такива псевдо патриоти като теб.
АРЕ ТРАЙ СИ С ОБЕЩАНИЯТА!!! ЕЛА ДА МЕ РАЗСЛЕДВАШ АКО ИСКАШ КОЙ ТИ ПИШИ!!! ОБЩЕСТВОТО ЩЕ РАЗБЕРЕ МНОГО ИСТИНИ И ТО МНОГО СКОРО ЗА ВАС.