Без отговор до вторник дали ПП подкрепя кабинета ''Габриел'' (обновена)

Мая Младенова 13 май 2023 в 20:07 3746 5

Асен Василев (л) и Кирил Петков

Снимка Архив

Асен Василев (л) и Кирил Петков

Най-рано във вторник "Продължаваме промяната" ще обяви подкрепя ли проектокабинета на Мария Габриел (ГЕРБ-СДС).

Това стана ясно днес, след като по-рано бе съобщено, че Кирил Петков свиква заседание на коалицията, за да реши дава ли подкрепата си на ГЕРБ.

Изявление днес не се очаква, нито обявяване на решение, научи OFFNews.

Така решението се отлага за след връчването на първия мандат - президентът ще го даде на ГЕРБ на 15 май, понеделник.

Във вторник се очаква заседание на националния съвет на ПП, а отделните формации на техните партньори от ДБ също трябва да се съберат за решение в началото на седмицата. 

Пред bTV Петков остави отворен въпроса за евентуална подкрепа на проектокабинета. От думите му стана ясно, че позицията му се е променила по време на срещата с ГЕРБ в петък в парламента, когато Мария Габриел оставила у ПП добри впечатления, отговаряйки убедително на техни въпроси.

"Тя започна да отговаря на въпросите ни. Даже с емоция, а не проформа", каза той.

Макар отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ да са изострени и формациите да си размениха престрелки и обвинения в публичното пространство, Бойко Борисов все още твърди, че предпочита "първия вариант" за кабинет - именно с ПП-ДБ. Вариант 2 се очертава като коалиция на неговата партия с БСП, ДПС и ИТН, като по неофициална информация преговорите за нея са напреднали.

"Както знаете, ние имаме решение на Националния съвет, че няма как да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Разбира се, в контекста на динамичните събития и на номинацията на Мария Габриел за министър-председател, ние отново ще минем през нашите национални органи – през Изпълнителен съвет и през Национален съвет, за да обсъдим тази кандидатура и да вземем окончателно решение, посочи депутатът от ПП-ДБ Йордан Терзийски пред БНТ тази вечер. Моето лично мнение е, че това ще бъде препотвърдено, но, разбира се, ние трябва да изчакаме Националния съвет, коментира той.

"Голямото притеснение е кой всъщност ще управлява - дали ще е Мария Габриел, Бойко Борисов или Делян Добрев например. Ние видяхме вчера на срещата, че на Габриел не просто ѝ шепнат в ухото, а на моменти направо ѝ взимат микрофона", коментира на свой ред Венко Сабрутев (ПП) пред Нова телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

5

AlexT

14.05 2023 в 10:21

2.И ВИЕ , и вие ГЛАСУВАЩИТЕ за доган, борисовци и мутрите , за пеевски, за руските агенти, за ДС-БКП муцуните , и сие ....ЩЕ БЪДЕТЕ СТАДО!! Ще ви направят такова , ще образоват децата ви – да бъдат СЛУГИ на горната мафия, ще ви мачкат цял живот, и...накрая ще им марширувате на манифестации, ще им ръкопляскате ,ще ги възхвалявате приживе и с паметници и ...ТОВА ви чака , верващите на мутри, на руски агенти, на ДС мафията и сие ...Натам сте се запътили !? Даже им и гласувате , доброволно ...!? Падението ви , вашето и на децата ви, и на внуците ви , ..ПРЕДСТОИ..Червената мафия винаги е искала , желала , да има един смачкан народ, безправен, мълчащ, крепостен , който ТЯ ,мафията , да управлява БЕЗПРОБЛЕМНО !! Това ще ви е и бъдещето, ако ,поне на избори, не им покажете , че можете да ги изхвърлите на бунището на историята ..Няма друг начин ..Другото е път към ....РОБИЯТА , по модела на путинската , руската ...робия..

-1395

4

AlexT

14.05 2023 в 10:20

MAФИЯТА винаги е защитавала СОБСТВЕНИЯ си ИНТЕРЕС и този на КАПОТО-шефа си .Интересите на доган, пеевски, Боко, ДС-БКП муцуните, славчо чалгата и дребните слуги около него,руските агенти-копейкинци и държавната руска МАФИЯ, винаги са били на ПЪРВО място и СЛЕД това , там , някъде в дъното е и обществения интерес на гражданите , на хората , като цяло..
Кога ли ще се РАЗБЕРЕ , че червената МАФИЯ – боко, доган, пеевски,руската агентура, ДС-БКП мутрите и сие ,пет пари НЕ дава за ИНТЕРЕСА на НАРОДА, на ГРАЖДАНИТЕ в България !! Така беше и при тошо, червенковци, и сие , така е и СЕГА !! Хората , народът и сега, и при „строежа „ на комунизма е схващан, като КРЕПОСТНИ селяни, като СТАДО безгласно, от мафията БКП на власт , както и сега , и днес – в путинска русия !! Кой и кога попита гражданите , хората в Русия – за започване на войната с Украйна ? На избори, на референдум, на митинги по медиии .. в путинската диктатура , сега и днес в 21-вия век ?

17439

3

мнение от IP

13.05 2023 в 23:30

Как си представя някой, че Габриел, на която никакво впечатление не са направили кюлчетата и пачките, е човек, който може да бъде подкрепен? Кухите фрази, изречени с комсомолски плам, нищо не са. Защо направо не подкрепят Борисов, същият ефект ще има.

5784

2

Бабатунде

13.05 2023 в 20:47

Ооо ГЕРБ трол отново активни, бяхте затихнали. Хората дето са за затвори са от ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН! От Възраждане са за еднопосочен билет към Пхенян!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки