Белобрадова в НС с тениска на Гоце Делчев навръх годишнината

НС отбеляза 150 години от рождението на революционера

Йорданка Веселинова 04 февруари 2022 в 13:10 4252 0

Снимка БТА

Депутатката от "Демократична България" Елисавета Белобрадова се появи в парламента с тениска с лика на Гоце Делчев днес, по повод 150-ата годишнина от рождението на революционера.

В Народното събрание годишнината отбелязаха парламентарните групи на ИТН и ГЕРБ-СДС с декларации.

Началото на днешното пленарно заседание дадоха две декларации, в които депутатите се разделиха  на два лагера - "за" или "против" подхода на правителството за преговорите със Северна Македония. Така отново бе поставен въпросът "Чий е Гоце Делчев"?

В декларация от ГЕРБ-СДС Петър Николов заяви, че само нация, която пази и почита своите герои, може да бъде свободна и благоденстваща днес. 

"Общество, което си позволява да фалшифицира историята, не е и няма как да бъде част от европейското семейство на споделени ценности", заяви той.

Николов припомни, че след преврата от 1944 година новата комунистическа власт, следвайки антинационалната си политика за създаване на македонска нация, решава да предаде костите на Гоце Делчев на Югославската република Македония. По думите му, макар тогавашният македонски премиер да определя Гоце Делчев като "един българин без значение за освободителните борби", с течение на времето великият войвода се е превърнал в един от фундаментите на новоизгражданата македонска идентичност, като за целта политическото наследство е целенасочено фалшифицирано и преиначавано чак до наши дни.

Николов добави, че и настоящият македонски президент Стево Пендаровски е признал за безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е определял като българин.

Депутатът не пропусна да разкритикува Кирил Петков за визитата му в Северна Македония и по-конкретно -  за решението му да не посети гроба на Гоце Делчев.

"Днес гробът на Гоце Делчев се намира в Скопие. Той е задължително място за поклонение за официална българска делегация, посещаваща македонската столица, като единственото изключение беше направено от сегашния министър-председател Кирил Петков."

В края на декларацията си той заяви: "Бог да пази България - родината на Гоце Делчев"

Александър Александров от ИТН също в декларация почете годишнината от рождението на Гоце Делчев и заяви, че той е "национален герой на България и Северна Македония. На двете държави. Не може да бъде другояче."

Той заяви, че "Има такъв народ" изцяло подкрепя новия подход на правителството за преговорите със Северна Македония

"Считаме и сме убедени, че непрестанното сътрудничество в икономиката, културата, спорта и в чисто човешките отношения е от полза на двете страни."

Александров допълни, че от ИТН не оспорват правото на идентичност на Северна Македония "такава, каквато се чувства", но не подкрепят целенасочена подмяна на историята. 

Александров призова да се спазва договорът за добросъседство и да няма "превъзбудени послания" колко много неща разделят двата народа, а да мислим за това, което ни обединява.

"Нека заедно погледнем в общото ни бъдеще и нека добре знаем - два пътя няма. Или тук, под широко скроената дреха на Европейския съюз, или там като последен отглас на едни отминали времена", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!