Бареков успя да блокира границата с Турция

OFFNews 01 октомври 2014 в 08:53 18015 36

Снимка ББЦ/пресцентър

Николай Бареков и организирани от него хора на пункта "Капитан Андреево".

Трите гранични пункта по границата ни с Турция „Капитан Андреево”, „Малко Търново” и „Лесово” са блокирани и в момента преминаването на превозни средства е невъзможно.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус". На граничните пунктове има засилено полицейско присъствие.

Границата е блокирана от лидера на "България без цензура" Николай Бареков и симпатизанти на партията му.

До момента няма ескалация на напрежението, уточниха оттам.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов трябва да вземе еднолично решение за сваляне на блокадата, защото въпросът е политически, казали от министерството на bTV.

Повечето от хората, които са блокирали границата са кандидат-депутати и имат имунитет.

"Точно в 8 часа лидерът Николай Бареков застана начело на барикадата, повеждайки стотици членове и водачи на листи на ББЦ. Стотиците протестиращи спряха движението на ГКПП "Капитан Андреево", носейки на ръце огромен български трибагреник.

На браздата са зам.-председателят на ББЦ Росен Петров, водачът на листата за Пловдив област Мартин Иванов, Тезджан Наимова, Дяко Дяков, Мария Календерска, водачът на листата за Хасково Борислав Иглев и други", съобщиха от ББЦ.

Оттам уточниха, че блокадата е протест срещу вноса на гласоподаватели от Турция, които се очакват да влеят над 150 000 гласа за ДПС и партията на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок. 

Местан е приел искането на президента на Турция Реджеп Ердоган за двуезична България, обяви на барикадата Бареков.

Той показа документ от университета „Башкент“, който по думите му бил обсъждан на срещата с Ердоган.

Това е стратегията на университета, който е лабораторията на Ердоган и неговата партия за инвазията на Република Турция в ЕС, обяви още лидерът на ББЦ. Той призова Местан да признае публично какви условия са му поставени и защо ги е приел.

От пресцентъра на ББЦ уточниха, че по неофициална информация от разузнаването, първото искане на Ердоган е било приемането на турския език като втори официален в България. На второ място е ппризнаването на турския химн и турския герб като втори национални за България.

Това означава, че ако Тезджан Наимова стане световна шампионка, първите 30 секунди ще свири българският химн, а вторите 30 секунди – турският и ще се веят две знамена за България, обясни Бареков.

По думите му Турция се опитва да влезе в Европейския през задния вход, защото евродепутатите, сред които е и той, били разделени в позициите за нейното приемане в Съюза.

"Втората стъпка, обсъждана с Местан и Касим Дал, а преди това и с Борисов е чрез това влизане на турския език като официален в България, Турция, която има излаз в Европа чрез много свои граждани, които живеят в България, Германия и други страни, да получи на практика статут на член без да е по номинал на ЕС. Това е жалката истина за срещата на Местан и Ердоган. Затова на тази среща журналистите на бяха поканени, а Местан каза, че няма да говори за тази среща", разясни Бареков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!