Бареков сезира прокуратурата срещу Джамбазки, съмнява се, че кръвната му проба за алкохол е манипулирана

OFFNews Последна промяна на 07 януари 2020 в 13:06 3577 1

Бившият евродепутат Николай Бареков подаде сигнал до главна прокуратура срещу Ангел Джамбазки, който бе заловен да шофира след употреба на алкохол през декември миналата година. 

В сигнала се посочват съмнения за наличие на злоупотреба с влияние и манипулиране на кръвна проба за наличие на алкохол с цел прикриване на престъпление, извършено от лицето, което към настоящия момент е член на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на Презареди БГ.  

Бареков смята, че има основателни съмнения и за това, че не са спазени изискванията на Наредба № 1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване употребата на алкохол. "Според същата кръвната проба за наличие на алкохол в кръвта на евродепутата Ангел Джамбазки е следвало да бъде дадена в ЦСМП- Самоков в рамките на 45 минути след извършване на проверката, но според наши източници нито на 07.12.2019 г., нито на 08.12.2019 г. в регистрите на ЦСМП няма регистриран такъв случай", се казва в сигнала като се подчертава, че съмнения за злоупотреба с влияние и опит за прикриване на случая създава и фактът, че и от РУП-Самоков мълчат по този случай. 

В документа се упоменава още, че според депутат от партия АТАКА Ангел Джамбазки в нарушение на наредбата е дал кръвна проба за наличие на алкохол в кръвта във Военно медицинска академия /ВМА/. Важно е тук да се отбележи, че публично известен факт е, че лечебното заведение е подчинено на Красимир Каракачанов, който освен съпартиец на лицето Ангел Джамбазки, е и вицепремиер и министър на отбраната, което създава основателно съмнения за явна злоупотреба с влияние и опит за прикриване на престъпления, извършено от представител на властта.

Бареков настоява да бъде извършена проверка от главна прокуратура, която да де отговори на следните въпроси:

Кога, къде точно и в колко часа е спряно на 07.12.2019г. лицето Ангел Джамбазки да управлява МПС с алкохол в кръвта? Какви стойности е отчело техническото средство (дрегер)? Къде и в колко часа Ангел Джамбазки е дал кръвна проба, която е с много по-ниски стойности? Какъв е статистическият процент на разминаване между резултатите, отчетени от техническо средство /дрегер/ и тези, отчетени при взимане на кръвна проба? Имало ли е намеса от страна на вицепремиера Красимир Каракачанов за прикриване на факти и обстоятелства за извършено престъпление? Защо МВР крие пет дни скандалната информация от обществото, като включително не се публикуват бюлетините на 7 и 8 декември 2019 г.? 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови