Бареков предлага Петър Стоянов за премиер

OFFNews 29 юни 2014 в 14:57 6331 17

Никола Бареков

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков предлага президента Петър Стоянов за премиер в служебното правителство. 

Това стана ясно преди консултациите при президента днес.

Освен за министър-председател Бареков ще направи и три номинации за поста финансов министър – Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски и Калин Христов. Според лидера на ББЦ Гаврийски е много добър финансист, но няма достатъчно опит, за да бъде и министър-председател.

Преди консултациите Бареков коментира, че истерията около банките трябва да спре. По думите му тя е създадена от Борисов с единствената цел да се върне на власт. Лидерът на ББЦ настоя, че за да се излезе от ситуацията, премиерът Орешарски трябва още тази вечер да подаде оставка и правителството на националното съгласие да бъде гласувано още четвъртък-петък.

„Единственото, от което няма да отстъпя, е да не се проведат изборите на 5 октомври и да няма решения, с които да бъдат подкрепени банките“, отсече Бареков.

„Всички колеги, които ще са горе, са част от проблема. Благодарение на ГЕРБ, БСП и ДПС доверието в политическата система беше сринато. Надявам се на 5 октомври, след изборите да има нова политическа легитимация“, посочи той.

Лидерът на ББЦ обяви, че на днешните консултации при президента идва с три предложения. Първото е чуждестранните банки да застанат зад българските. „Трябват няколко милиарда, за да подкрепят системата и хората да са спокойни“, мотивира се Бареков. Според него пари в резерва има, но идеята е той да бъде подсилен. Второто му предложение ще бъде за създаване на правителство на националното съгласие. Според него то трябва да бъде без политическо участие и да бъде подкрепено от президента, за да може след това да поеме функциите и на служебно правителство.

Преди началото на консултациите днес лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че очаква институциите да излязат с ясна позиция, гарантираща сигурността на банките. 

„Очаквам както е съобразно закона БНБ да представи ясен и конкретен план. Убеден съм, че правителството е готово да застане зад БНБ, както и Асоциацията на търговските банки в България, защото имаме всички възможности, тази ситуация, която е предизвикана от целенасочени и организирани атаки срещу няколко банки да бъде овладяна в интерес на гражданите”, каза още лидерът на БСП.

На въпрос дали трябва да бъде съставен служебен кабинет или консенсусно правителство, Станишев отговори, че не това е въпросът на днешната дискусия. „Най-важното и отговорността е да се гарантира на гражданите и фирмите те да могат да работят спокойно, да са сигурно за своите депозити и за банковата система”, заключи Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!