Бареков поискал да се изкаже в пленарна зала, но Миков му отказал

OFFNews 10 юли 2014 в 11:14 4249 11

Николай Бареков

Лидерът на "България без цензура" и настоящ евродепутат Николай Бареков е поискал да направи изявление в пленарна зала, но председателят на парламента Михаил Миков му е отказал, позовавайки се на правилника на Народното събрание.

Това стана ясно от изказване, което Миков направи преди почивката на депутатите в 11 ч. Той коментира новината в някои медии, че Бареков се кани да се изкаже в пленарна зала в качеството си на евродепутат.

Пред ПИК Бареков обяснил, че е поискал думата в пленарна зала с писмо до Миков. Бареков настоявал да вземе отношение по въпроса за актуализацията на бюджета. Лидерът на ББЦ заподозрял, че има заговор срещу него, след като достъпът до пленарна зала му бил отказан. Ето какво казва пред ПИК Николай Бареков:

"Разбрах, че Миков след консултации с другите партии е обяснил, че аз имам право да се изказвам в парламента само веднъж на 6 месеца и то, когато Орешарски дава отчет за европейските фондове. Твърденията на Миков са пълна глупост. Той, Местан и Борисов се уплашиха от мен, което значи, че има заговор на трите партии срещу ББЦ."

Малко преди почивката Миков реши да внесе яснота по темата, като заяви, че в правилника на парламента ясно е регламентирано кога евродепутатите имат право да се изказват в пленарна зала:

"Николай Бареков разпространява една, меко казано, невярна информация, че едва ли не аз съм го ограничил. Няма такова правно основание в правилника, не съм и провеждал консутлации с другите партии, защото сам съм решил тоя въпрос и няма нужда да се консултирам. Искам да обърна внимание на представителите на ЕС, че в правилника е уредено кои са въпросите, по които те могат да присъстват в пленарна зала. Всяко друго присъствие става след гласуване в пленарна зала. Отделно, че искането беше по въпрос, който не е точка от дневния ред."

Въпреки ограничения достъп до пленарна зала, Николай Бареков вероятно все пак ще се яви в сградата на Народното събрание, за да се изкаже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!