Бареков иска среща със Сметната палата заради партийната субсидия

ОFFNews 26 април 2015 в 16:19 2675 3

Снимка ББЦ

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков иска среща с ръководството на Сметната палата утре по повод възможността да бъде спряна субсидията на партията му. 

Това каза самият Бареков на пресконференция днес, като обясни, че ще поиска от Сметната палата "да спазва законите и да обяви, че е получила документите на ББЦ в срок".

"Става въпрос за съшити с бели конци административни и юридически аргументи на Палатата, които бяха оспорени и има възражения от ББЦ и от финансовия министър, каза лидерът на ББЦ.

Той е категоричен, че се използва дупка в Закона, за да бъде ликвидирана една политическа сила.

"До този момент не е ликвидирана партия с отнемане на субсидия с едно единствено изключение – една партия не си е подала декларацията. ББЦ си е подала декларацията, имало е технически проблем и той е бил отстранен веднага след сезиране от Палатата", обясни Бареков.

„Готови сме, ако се стигне до служебното отстраняване на една от най-големите български партии да използваме всякакви политически и юридически механизми срещу това решение. Ще търсим включително варианти през президента и омбудсмана да се сезира Конституционния съд за част от текстовете в Закона за политическите партии, които са абсурдни“, обяви бившият журналист.

Той подчерта, че субсидията на партията му е законна и е спечелена "на два избора" и е не е редно да я прибират отцепниците.

"Иначе се получава абсурд – вкарваме парламентарна група, Ковачки я открадва, след което прибира субсидията. Това не прилича ли на купуване на гласове? Реакцията ще бъде много остра, скандалът ще е международен. Ще е лесно заради огромните съмнение в Европа към методите на управление на това правителство и хората в него“, посочи той.

Бареков каза още, че опитите на Сметната палата, премиера Бойко Борисов и финансоявия министър Владислав Горанов да "унищожават опозицията" няма да се получи с ББЦ.

„Господа, цяла Европа Ви знае, че унищожавате опозицията в България! Направихте го и преди четири години като унищожихте поне три парламентарни групи, няма да стане с партията на Бареков! Парламентарната група я унищожихте, подарихте я на Ковачки, но няма как да унищожите ББЦ. С ББЦ няма как да стане!“, категоричен бе Бареков.

Бареков каза още, че този, който иска да унищожи ББЦ не е конкретен човек, защото "тази Сметна палата изцяло беше избрана наново, беше прекратен мандата на старата и избрана наново от този парламент".

"Единствената партия, която не е гласувала за тази Сметна палата е ББЦ. Всички останали гласуваха за това ръководство и си вкараха вътре хора, за да може когато една партия има проблем или неизправност да се уведоми през нейния човек в ръководството на Палатата. Само ние си нямаме свой човек и затова научаваме от медиите, че ще ни бъде отнета субсидията. Това не е нормално!“ категоричен е Бареков.

Той коментира днешна публикация с изказване на Стефан Кенов така:

„Кенов, който предаде избирателите си и се продаде за заплата на Ковачки, бил много притеснен от това, че ББЦ изгубва субсидията си, та сега трябвало финансовия министър трябвало да раздава субсидията на парче – всеки, предал ББЦ и избирателите си да ходи и да прибира на ръка по 10 000 лева. Явно Кенов пие вода от извора на Сметната палата и от централата на ГЕРБ“, посочи лидерът на ББЦ.

От парията са публикували и декларация по този повод:

ДЕКЛАРАЦИЯ
от

Националния съвет на ПП „България без цензура“

По повод разпространена информация в публичното пространство и проведена среща с министъра на финансите Владислав Горанов във връзка с правото на държавна субсидия на ПП „България без цензура“, на свое извънредно заседание, националният съвет на партията взе решение, че не приема юридическите аргументи на Сметната палата, въз основа на които ПП „България без цензура“ е включена в списъка на политическите партии, които не са подали годишните си финансови отчети в установения от закона срок.

Твърдим, че ПП „България без цензура“ е представила годишния си финансов отчет за 2014 г., ведно с всички изискуеми документи в срок и съобразно информацията във връзка с представянето на годишните финансови отчети за 2014 г. пред Сметната палата, публикувана в официалния уебсайт на институцията.

В тази връзка бихме искали да инициираме среща с председателя на Сметната палата Цветан Цветков на 27 април 2015 г. (понеделник), на която да изложим правните си аргументи и доводи в подкрепа на твърденията си.
Настоящият казус е възможно да създаде порочна административна практика, която би довела до там, с административен акт да бъде елиминирана от политическия живот на страната политическа партия, регистрирана съобразно действащото българско законодателство, зад която реално стоят гласовете на 500 000 български граждани, представляващи 17 % от два поредни избора през 2014 г.

Надяваме се здравият разум да надделее над политическата конюнктура и да не бъдат разклатени устоите на демокрацията. Разчитаме на своевременна реакция от страна на Сметната палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!