Бареков: Бойко Борисов ме молеше да стана кмет на Пловдив от ГЕРБ

Тогава не бях готов да управлявам 100 млн., сега ще му изнеса открит урок

Юлиана Ончева Последна промяна на 09 април 2015 в 17:45 7769 9

Николай Бареков

Снимка barekov.com

Николай Бареков

Евродепутатът Николай Бареков обмисля да напусне европарламента и да се кандидатира за кмет на Пловдив, кандидатите на местния вот от ББЦ ще бъдат само хора, които са лично свързани с него. Името ми е свързано с 30 дела, но това не ме притеснява, заяви за OFFNews Николай Бареков. 

- Г-н Бареков, колко дела се водят срещу вас, колко водите вие и колко са сигналите в прокуратурата, свързани с вашето име?

- Според справката, която ми дадоха от екипа юристи на "България без цензура" и съветниците ми в Европейския парламент - около 30 дела, по които аз съм ответник или ищец. Срещу мен дела водят Любомир Павлов, Иво Прокопиев, Яне Янев и премиера Бойко Борисов. Част от делата са спечелени от мен на някои от инстанциите, други са прекратени, заради имунитета ми на евродепутат, а трети са загубени. Последното от тях е от г-н Прокопиев, който искал от мен сумата от 300 000 лева, осъден съм за 5000 лв., но през частен съдебен изпълнител той е запорирал къща, наследствена от баба ми и дядо ми в центъра на Пловдив на стойност поне половин милион лева. 

Аз също съм внесъл доста сигнали, последният в прокуратурата е срещу г-н Христо Ковачки и част от парламентарната група, която се продаде и отиде на заплата при него. Той е за рекет, търговия с влияние в българския парламент и корупция - купуване на народни представители срещу пари на ръка. Вчера узнах, че г-н Ковачки е стартирал гражданско дело срещу мен и жената до мен Мария Календерска в СГС. Не се притеснявам от делата срещу мен, надявам се обаче прокуратурата да се задейства и по моите сигнали. Внесъл съм и срещу "Дневник" за информация, че срещу мен се води досъдебно производство, напомням, че съм депутат в ЕП и - за да се води каквото и да е производство срещу мен, би трябвало да ми бъде снет имунитета. Такова искане никога не е постъпвало. 

- Срещу Ковачки е последният засега сигнал, внесен от Вас, така ли?

- Да, бях принуден да действам по този начин, защото ми омръзна да слушам как Николай Бареков, който никога не е бил на държавна служба и не е взимал заплата от държавата, е най-лошият човек в България. Чувствам се омерзен да виждам как една парламентарна група беше накупена от олигархията, а останалите партии нямаха реакция. Напротив - ГЕРБ и най-вече г-н Цветан Цветанов, сядат и работят с т.нар. група на БДЦ, в която 8 от хората са на заплата при Ковачки. Последният скандален случай беше, че КЕВР беше назначен личният служител на Ковачки в "Брикел", това е конфликт на интереси, недопустимо е. 

- Кой е личният служител на Ковачки?

- Направете си справка, подали сме сигнал до парламентарната група. Този човек дори не е одобрен от цялата група, подписали са се само съпредседателите Танчев и Ковачка. Както и да е, тази група отдавна се е продала на олигархията, но къде са колегите от ГЕРБ и БСП, които не реагираха. Държа да уточня - няма нищо лично, става дума за корупция и конфликт на интереси, което е недопустимо в храма на парламентаризма. 

- Добре, но пак предстоят избори - как хората да ви повярват, че ще им предложите качествени хора, след като предложените депутати от листата на ББЦ сега наричате "продажни"? Каква е гаранцията?

- Наричам тези хора продажни, защото са продажни. На местните избори ББЦ отива без коалиционни партньори на национално ниво, ще дадем пълна свобода на нашите структури да се коалират по места с всички партии, които защитават интересите на гражданите. Аз самият ще гарантирам, че на тези избори ще отидат само хора, изключително свързани с мен. Хора, за които аз лично бих гарантирал. Такъв ще бъде кандидатът ни за кмет в София, такъв ще е в Пловдив, лично аз ще участвам само там, където кандидатите за кметове и общински съветници ми харесват на самия мен лично. Казвам нещо много просто: Дали партията ще се казва "България без цензура" или "Бареков за България без цензура" - всеки човек, гласувал досега за ББЦ, е гласувал персонално за Бареков. Ясно е, че ББЦ е партия от лидерски тип, ясно е, че хората, които напуснаха тази партия - включително г-н Кенов и г-н Танчев, се опитаха да откраднат партията от мен, дублирайки структури, говорейки против мен, но бяха позорно изгонени от самите структури.

Затова този път ще понеса персонална отговорност за избора на хората в листите. Няма как да кандидатствам отново за доверието на избирателите, ако им спестявам истината за депутатите, които обикаляха по кампанията с фланелки с моя лик. 

- Ще искате доверие, обаче не малка част от хората си казват: Той си се уреди в Брюксел, ние пак да гласуваме за обещания?

- Стандартът ми на живот в Брюксел е доста по-нисък от този, който имах като високопоставен мениджър и управляващ фирми в България. Но това не го казвам, за да се оплаквам. Готов съм още на тези местни избори да предложа кандидатурата си като участник в тях. За да покажа на хората и на нашите избиратели, че на мен Брюксел не ми е самоцел. Аз бях готов да остана и в народното събрание, но същите тези хора, които ме продадоха, дойдоха да ме молят да съм се дръпнел настрана, за да не създавам пречки на ББЦ за коалиции с останалите партии. Статуквото не ме харесвало. Направих крачка назад, за да покажа, че моето его не е по-важно от интересите на партията, виждате какво стана. 

- Кой ще e кандидат за кмет на София или Пловдив, вие ли?

- Изключително близък човек до мен, на когото вярвам безпрекословно, ще е кандидат за кмет на София. Човек, който е участвал в протестите през февруари срещу Бойко Борисов и активен участник в протестите срещу модела КОЙ. Беше извършена тотална подмяна, хората скочиха срещу персонални промени, същите те и днес управляват България. 

За Пловдив водач на листа ще е Дяко Дяков, почтен човек, личен мой приятел от 25 години, единственият му недостатък е, че на 30 и кусур години още е ерген. Дядо му е един от основателите на първото Велико народно събрание. Обмислям предвид усложнената политическа конюктура в страната и ако така продължава управлението в родния ми град - да бъда алтернативата на пловдивчани срещу кохортата на ГЕРБ във властта. 

- Доста смела идея да се борите за кмет на Пловдив.

- Аз съм управлявал доста фирми и хора. През 2006 или 2007 г., да не объркам годината, Бойко Борисов на крака ме молеше да стана кмет на Пловдив от името на ГЕРБ. Имах няколко разговора с него в общината и в ресторанта на наш общ приятел, където той ме увещаваше да зарежа журналистиката и да се кандидатирам за градоначалник от неговата партия. Тогава казах на Борисов: Не съм готов. Не мога да управлявам бюджет от сто милиона. Но днес аз съм единственият българин, който се е явил персонално на избори за български и европейски парламент и ги е спечелил. Имам самочувствието, че този път ще изнеса един открит урок на г-н Борисов. Ако имам подкрепата на гражданите и на бизнеса, бих се кандидатирал и предложил алтернатива на модела СВОЙ. Новият модел, в който се превърна КОЙ.

- А в Брюксел - какво работите там все пак? 

- Първо предстои да се разгледат няколко сигнала срещу г-н Ковачки, който неправомерно получи от правителството разрешение да стартира Бобов дол, абсолютно подкрепям партията на Зелените и техните инициативи в европарламента. 

Подготвям една голяма инициатива във връзка с руския газ. В момента на дневен ред е да вдигнем проекта "Набуко", който ще бъде с ирански газ. Иран вече се върна в голямата игра. Дипломатическите преговори предстои да завършат през юни и е време България като врата на Европейския съюз към Изтока, е длъжна да потърси алтернативи извън руския газ. Новата група около Турция пренебрегна България, а Иран в момента е по-голбям доставчик от Русия. Там има огромни залежи на газ. Ако разчитаме на Азербайджански и Тюркменистански източници, ще имаме около 12 млрд. куб. м за ЕС и България. Ако включим в този проект Иран, тоест възстановим старото "Набуко", което минава през Турция и влиза в България, в Европа ще влизат 70 млрд. куб. метра. Това е колосална цифра, водил съм вече такива разговори с посланиците на Иран в Брюксел и София. Бързам да кажа още една новина: Иранското правителство има желание правителството да го допусне до участие в концесията за летище Пловдив заедно с Китай. Иран може да вдигне цената на това летище и да се случи първата голяма чуждестранна инвестиция в България от много години насам. 

- Информирали ли сте премиера за тези свои разговори?

- Аз съм много добре приет от западната дипломация, комуникирам добре с всички, член съм на делегацията за Иран и Азербайджан и се надявам българското правителство независимо дали на ГЕРБ, БСП или ББЦ, да използват моите контакти. 

- Учите ли английски?

- Английският ми е доста по-добър от този на Борисов и Първанов, непрекъснато обогатявам познанията си и мога да си говоря на неформален английски с всички европейски лидери. Което мисля, че е доста по-важно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2015 в 02:35

"мога да си говоря на неформален английски с всички европейски лидери"... ти говориш, спор няма, обаче някой разбира ли какво казваш?

10.04 2015 в 23:25

Дудук, инвестигейшъна муй майката. Слагай бялата риза, почерпи комшиите и запрятай ръкави да печеш кифтета в Столипеново

10.04 2015 в 13:47

Казах някъде, че Бареков е ДИАГНОЗА. С това интервю е показва, че диагнозата се развива! 1. Адв. Дяков, ако има гмупост ада се кандидатира за кмет, ще бъде размазан и с това възрастовата му психопатия ще се задълбочи.
2. Всички коментари до тук са в една посока, подчертавайки фактите, че Бареков живее в паралелен свят, в който желаното е реално.
3. Дали пък не смърка "бело" или е прекалил с антидепресантите??
Жалко за бедняците, които подведе с доброто си слово и емоция....
Жалко..
Казах!

10.04 2015 в 12:24

абе дупегъзе , първо - не напускаш европарламента а от там културно са ти казали да се махаш , второ - БОРИСОВ не те е молил да станеш кмет на пловдив а направо президент , и трето - мили ми дупегъзе , няма как да станеш кмет не само на пловдив , ами и в което и да е било село - ти не ставаш за нищо !!!

09.04 2015 в 19:05

Бюрек,нито Борисов,нито Първанов са декларирали някога,че говорят английски,за разлика от теб,така че сравненията ти са повече от смешни.А на какво ниво е твоя английски вече разбраха и първолачетата в английските училища.по-скоро не разбраха,защото беше неразбираем.

09.04 2015 в 18:33

Неформален означава с ръкомахания и настойчиви мимики :)

09.04 2015 в 18:27

Доскоро "гарантираше" за всички - за дясната си ръка Ангел Славчев, който после лично му каза, че е човек на Пеевски и го уличи в лъжи, "гарант" на Роско Петров КОЙ беше - аз ли? А на другите хора - тея дето напуснаха "стабилните си парламентарни групи" и щеше да прави група още в предното НС... смях, смях... той има само 1 депутат, но ГАРАНТИРАШЕ за всички, дето в момента му свалиха нас....те гащи

09.04 2015 в 18:13

мога да си говоря на неформален английски с всички европейски лидери -- Не пич, не можеш...

09.04 2015 в 17:59

НАПРАВЕТЕ СПРАВКА КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО С ВСИЧКИТЕ ФИРМИ КОИТО СА РЪКОВОДЕНИ ОТ НЕГО . НЯМА НИТО ЕДНА РАБОТЕЩА. ВСИЧКИ СА ФАЛИРАЛИ СЪС ЗАЕМИ . ТОВА ГО ЧАКА И ПЛОВДИВ