Бареков: Бойко Борисов ме молеше да стана кмет на Пловдив от ГЕРБ

Тогава не бях готов да управлявам 100 млн., сега ще му изнеса открит урок

Юлиана Ончева 09 април 2015 в 17:45 8283 9

Николай Бареков

Снимка barekov.com

Николай Бареков

Евродепутатът Николай Бареков обмисля да напусне европарламента и да се кандидатира за кмет на Пловдив, кандидатите на местния вот от ББЦ ще бъдат само хора, които са лично свързани с него. Името ми е свързано с 30 дела, но това не ме притеснява, заяви за OFFNews Николай Бареков. 

- Г-н Бареков, колко дела се водят срещу вас, колко водите вие и колко са сигналите в прокуратурата, свързани с вашето име?

- Според справката, която ми дадоха от екипа юристи на "България без цензура" и съветниците ми в Европейския парламент - около 30 дела, по които аз съм ответник или ищец. Срещу мен дела водят Любомир Павлов, Иво Прокопиев, Яне Янев и премиера Бойко Борисов. Част от делата са спечелени от мен на някои от инстанциите, други са прекратени, заради имунитета ми на евродепутат, а трети са загубени. Последното от тях е от г-н Прокопиев, който искал от мен сумата от 300 000 лева, осъден съм за 5000 лв., но през частен съдебен изпълнител той е запорирал къща, наследствена от баба ми и дядо ми в центъра на Пловдив на стойност поне половин милион лева. 

Аз също съм внесъл доста сигнали, последният в прокуратурата е срещу г-н Христо Ковачки и част от парламентарната група, която се продаде и отиде на заплата при него. Той е за рекет, търговия с влияние в българския парламент и корупция - купуване на народни представители срещу пари на ръка. Вчера узнах, че г-н Ковачки е стартирал гражданско дело срещу мен и жената до мен Мария Календерска в СГС. Не се притеснявам от делата срещу мен, надявам се обаче прокуратурата да се задейства и по моите сигнали. Внесъл съм и срещу "Дневник" за информация, че срещу мен се води досъдебно производство, напомням, че съм депутат в ЕП и - за да се води каквото и да е производство срещу мен, би трябвало да ми бъде снет имунитета. Такова искане никога не е постъпвало. 

- Срещу Ковачки е последният засега сигнал, внесен от Вас, така ли?

- Да, бях принуден да действам по този начин, защото ми омръзна да слушам как Николай Бареков, който никога не е бил на държавна служба и не е взимал заплата от държавата, е най-лошият човек в България. Чувствам се омерзен да виждам как една парламентарна група беше накупена от олигархията, а останалите партии нямаха реакция. Напротив - ГЕРБ и най-вече г-н Цветан Цветанов, сядат и работят с т.нар. група на БДЦ, в която 8 от хората са на заплата при Ковачки. Последният скандален случай беше, че КЕВР беше назначен личният служител на Ковачки в "Брикел", това е конфликт на интереси, недопустимо е. 

- Кой е личният служител на Ковачки?

- Направете си справка, подали сме сигнал до парламентарната група. Този човек дори не е одобрен от цялата група, подписали са се само съпредседателите Танчев и Ковачка. Както и да е, тази група отдавна се е продала на олигархията, но къде са колегите от ГЕРБ и БСП, които не реагираха. Държа да уточня - няма нищо лично, става дума за корупция и конфликт на интереси, което е недопустимо в храма на парламентаризма. 

- Добре, но пак предстоят избори - как хората да ви повярват, че ще им предложите качествени хора, след като предложените депутати от листата на ББЦ сега наричате "продажни"? Каква е гаранцията?

- Наричам тези хора продажни, защото са продажни. На местните избори ББЦ отива без коалиционни партньори на национално ниво, ще дадем пълна свобода на нашите структури да се коалират по места с всички партии, които защитават интересите на гражданите. Аз самият ще гарантирам, че на тези избори ще отидат само хора, изключително свързани с мен. Хора, за които аз лично бих гарантирал. Такъв ще бъде кандидатът ни за кмет в София, такъв ще е в Пловдив, лично аз ще участвам само там, където кандидатите за кметове и общински съветници ми харесват на самия мен лично. Казвам нещо много просто: Дали партията ще се казва "България без цензура" или "Бареков за България без цензура" - всеки човек, гласувал досега за ББЦ, е гласувал персонално за Бареков. Ясно е, че ББЦ е партия от лидерски тип, ясно е, че хората, които напуснаха тази партия - включително г-н Кенов и г-н Танчев, се опитаха да откраднат партията от мен, дублирайки структури, говорейки против мен, но бяха позорно изгонени от самите структури.

Затова този път ще понеса персонална отговорност за избора на хората в листите. Няма как да кандидатствам отново за доверието на избирателите, ако им спестявам истината за депутатите, които обикаляха по кампанията с фланелки с моя лик. 

- Ще искате доверие, обаче не малка част от хората си казват: Той си се уреди в Брюксел, ние пак да гласуваме за обещания?

- Стандартът ми на живот в Брюксел е доста по-нисък от този, който имах като високопоставен мениджър и управляващ фирми в България. Но това не го казвам, за да се оплаквам. Готов съм още на тези местни избори да предложа кандидатурата си като участник в тях. За да покажа на хората и на нашите избиратели, че на мен Брюксел не ми е самоцел. Аз бях готов да остана и в народното събрание, но същите тези хора, които ме продадоха, дойдоха да ме молят да съм се дръпнел настрана, за да не създавам пречки на ББЦ за коалиции с останалите партии. Статуквото не ме харесвало. Направих крачка назад, за да покажа, че моето его не е по-важно от интересите на партията, виждате какво стана. 

- Кой ще e кандидат за кмет на София или Пловдив, вие ли?

- Изключително близък човек до мен, на когото вярвам безпрекословно, ще е кандидат за кмет на София. Човек, който е участвал в протестите през февруари срещу Бойко Борисов и активен участник в протестите срещу модела КОЙ. Беше извършена тотална подмяна, хората скочиха срещу персонални промени, същите те и днес управляват България. 

За Пловдив водач на листа ще е Дяко Дяков, почтен човек, личен мой приятел от 25 години, единственият му недостатък е, че на 30 и кусур години още е ерген. Дядо му е един от основателите на първото Велико народно събрание. Обмислям предвид усложнената политическа конюктура в страната и ако така продължава управлението в родния ми град - да бъда алтернативата на пловдивчани срещу кохортата на ГЕРБ във властта. 

- Доста смела идея да се борите за кмет на Пловдив.

- Аз съм управлявал доста фирми и хора. През 2006 или 2007 г., да не объркам годината, Бойко Борисов на крака ме молеше да стана кмет на Пловдив от името на ГЕРБ. Имах няколко разговора с него в общината и в ресторанта на наш общ приятел, където той ме увещаваше да зарежа журналистиката и да се кандидатирам за градоначалник от неговата партия. Тогава казах на Борисов: Не съм готов. Не мога да управлявам бюджет от сто милиона. Но днес аз съм единственият българин, който се е явил персонално на избори за български и европейски парламент и ги е спечелил. Имам самочувствието, че този път ще изнеса един открит урок на г-н Борисов. Ако имам подкрепата на гражданите и на бизнеса, бих се кандидатирал и предложил алтернатива на модела СВОЙ. Новият модел, в който се превърна КОЙ.

- А в Брюксел - какво работите там все пак? 

- Първо предстои да се разгледат няколко сигнала срещу г-н Ковачки, който неправомерно получи от правителството разрешение да стартира Бобов дол, абсолютно подкрепям партията на Зелените и техните инициативи в европарламента. 

Подготвям една голяма инициатива във връзка с руския газ. В момента на дневен ред е да вдигнем проекта "Набуко", който ще бъде с ирански газ. Иран вече се върна в голямата игра. Дипломатическите преговори предстои да завършат през юни и е време България като врата на Европейския съюз към Изтока, е длъжна да потърси алтернативи извън руския газ. Новата група около Турция пренебрегна България, а Иран в момента е по-голбям доставчик от Русия. Там има огромни залежи на газ. Ако разчитаме на Азербайджански и Тюркменистански източници, ще имаме около 12 млрд. куб. м за ЕС и България. Ако включим в този проект Иран, тоест възстановим старото "Набуко", което минава през Турция и влиза в България, в Европа ще влизат 70 млрд. куб. метра. Това е колосална цифра, водил съм вече такива разговори с посланиците на Иран в Брюксел и София. Бързам да кажа още една новина: Иранското правителство има желание правителството да го допусне до участие в концесията за летище Пловдив заедно с Китай. Иран може да вдигне цената на това летище и да се случи първата голяма чуждестранна инвестиция в България от много години насам. 

- Информирали ли сте премиера за тези свои разговори?

- Аз съм много добре приет от западната дипломация, комуникирам добре с всички, член съм на делегацията за Иран и Азербайджан и се надявам българското правителство независимо дали на ГЕРБ, БСП или ББЦ, да използват моите контакти. 

- Учите ли английски?

- Английският ми е доста по-добър от този на Борисов и Първанов, непрекъснато обогатявам познанията си и мога да си говоря на неформален английски с всички европейски лидери. Което мисля, че е доста по-важно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!