Български визи ще се издават в 15 града в Индия

OFFNews 17 февруари 2019 в 10:01 2327 0

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Индия Сушма Сварадж. Това е първо посещение у нас на индийски външен министър от две десетилетия насам. 

„С най-ниското си данъчно облагане в ЕС, добра инфраструктура и гостоприемен народ България може да се превърне във вратата на Индия към Европа". С тези думи Екатерина Захариева се обърна към Сушма Сварадж. 

Първите дипломати на България и Индия подчертаха, че страните ни, които тази година бележат 65 години от установяване на дипломатически отношения, се радват на традиционно приятелство, ползотворно сътрудничество и тясно и динамично партньорство.

„Вие сте най-многобройната демокрация в света, а България е част от най-демократичната общност – Европейския съюз", изтъкна министър Захариева. Тя подчерта, че дипломацията на двете държави следва да работи за свързването на бизнеса и хората. „Това ще създаде добра основа за развитие на отношенията ни", заяви Екатерина Захариева.

Сред областите с голям потенциал за развитие събеседниците посочиха високите технологии, фармацевтиката, земеделието, хранително-вкусовата промишленост , туризма. „Каним български компании да участват в развиваните от Индия програми", каза Сушма Сварадж.

Министър Захариева посочи, че българска компания вече развива успешно бизнес по програмата „Направи в Индия", друга доставя интернет до повече от 200 000 потребители в Делхи, а български завод произвежда лекарства в Индия.

Благодарение на тези и други успешни инициативи двустранният стокообмен има възходяща тенденция. Данните за първите десет месеца на 2018 г. сочат 25% ръст на годишна база. Над 14 500 индийци, или с 23% повече на годишна база са посетили страната ни през миналата година, посочи още министър Захариева.

„Тези връзки ще се засилят още повече с откриването на директна въздушна линия", коментира българският външен министър пред журналисти след края на срещата. Екатерина Захариева съобщи, че от март български визи ще могат да се получават в над 15 индийски града. 

„За тези и редица други конкретни въпроси се договорихме на срещата", каза още външният ни министър. Тя сподели радостта си да посрещне Сушма Сварадж: „Тя е пример и вдъхновение за толкова много момичета и жени в родината си."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови