'Български възход' ще подкрепи удължаването на Бюджет 2022

Йорданка Веселинова 18 ноември 2022 в 12:53 1140 0

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Стефан Янев

"Български възход" ще подкрепи удължителния закон за бюджета и само "разумните предложения на БСП", стана ясно след срещата за бюджета между двете формации в парламента.

Нинова поиска разумни предложения между двете четения на удължителния закон за Бюджет 2022 г., които няма да "счупят" държавните финанси. Служебният финансов министър Росица Велкова миналата седмица обаче заяви, че с промени в разходната част (каквито ще се направят с предложенията за увеличаване на минималната заплата или за нови социални помощи - б.а.) ще се наруши Законът за публичните финанси.

На срещата, проведена по инициатива на левицата, Нинова изтъкна основните приоритети на парламентарната си група: увеличение на минималната работна заплата до 850 лв. - т.е. 50% от средната, безплатни лекарства за деца до 14 г., безплатни учебници за всички от 1-ви до 12-ти клас, еднократна помощ за учениците в начален курс на стойност 300 лв., освобождаване на младите до 26 г. от данък върху дохода и необлагаем минимум в размер на линията на бедност - 504 лв. Освен това се предлага майчинството през втората година да следва минималната работна заплата и да стане 850 лв., преизчисляване на пенсиите, подкрепа за енергийно бедните, таван на цените на ток, парно, газ и вода, както и въвеждане на две тарифи.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че парламентарната му група ще подкрепи разумните предложения между двете четения. По думите му обаче е възможно да има "залитане" с някои цифри, заради което би било трудно изпълнението на такъв бюджет от следващо редовно правителство. Янев заяви, че по-добрият подход е първо излъчването на редовно правителство, а след това внасянето на нов бюджет.

В края на срещата Янев отчете много сходства с БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови