Българките в Сърбия могат за 15 минути да си променят фамилията, твърди президентът Вучич

OFFNews 23 май 2021 в 18:58 7612 0

Снимка president.bg

Задълбочаването на икономическата и транспортна свързаност между България и Сърбия е инвестиция в общото европейско бъдеще на нашия регион. Това заяви днес държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Сърбия Александър Вучич.

„Имаме добро взаимодействие, откритост и откровеност при обсъждането на всички въпроси, както и ясна визия как да задълбочаваме нашето сътрудничество, да постигаме още по-големи успехи и да чертаем нашия общ европейски път“, подчерта българският държавен глава.

Румен Радев е на посещение в Цариброд (Димитровград). Той се срещна със своя сръбски колега Александър Вучич, след което двамата президенти разговаряха с представители на българското национално малцинство в Сърбия.

Заедно двамата държавни глави откриха и паметник на Светите братя Кирил и Методий в двора на гимназията в града, която носи името на славянските първоучители.

Румен Радев благодари на своя колега Александър Вучич за поетите ангажименти за подкрепа на българското национално малцинство в страната при посещението му в Сърбия през 2018 г. и особено за съществената финансова подкрепа за медиите, които излъчват съдържание на български език.

Президентът изрази очакването си тази подкрепа за българското национално малцинство в Сърбия да се превърне в устойчива политика: „Развитието на нашите отношения трябва да работи в такава посока, че да допринася за всестранното социалноикономическо, духовно и културно-образователно развитие на нашето малцинство, за което България е готова да даде своя значим принос“.

Българската страна е готова да окаже експертна подкрепа за превода на учебниците в средното гимназиално образование за сънародниците ни в Сърбия, стана ясно от думите на президента.

Предстои и делегация от българското Министерство на икономиката да се срещне с представителите на местните власти в районите, в които живее българското национално малцинство в Сърбия.

„Можем да решаваме проблемите и да даваме перспектива, така че нашите сънародници тук да се гордеят, да се чувстват свободни, че са българи, да пазят своето национално самосъзнание, идентичност, корени, език и духовност и в също време да бъдат лоялни граждани на страната, в която живеят“, заяви българският президент.

Наставките на имената на -ова и -ева

В отговор на журналистически въпрос Румен Радев заяви, че очаква по-голяма активност и повече единство от страна на Националния съвет на българското национално малцинство по всички въпроси, които засягат сънародниците ни в Сърбия, включително и за уреждането на проблема с българските наставки на женските фамилни имена.

От своя страна президентът Вучич каза, че проблемът за окончанията на имената на -ова и -ева за българските жени е бил решен още през декември 2018 година.

Достатъчно е само за 10-15 минути да отиде до общината и да промени името си в съответния регистър. Всичко е позволено, още с подзаконов акт сме регламентирали това, заяви Вучич, цитиран от БТА.

Това не е най-бедният край, има много бедни райони в Сърбия, но ние знаем и други в ЕС, които не са по-богати от нас, добави сръбският президент, като каза, че ще се инвестира в региона.

Опитваме се и даваме всичко от себе си, добре би ни дошла и българската помощ, ако я има. Готови сме по всякакъв начин да помогнем и на Димитровград, и на Босилеград, да оставим хората да си избират имената, да решават как да организират живота си, твърди Вучич.

Запитан за бъдещата подкрепа от страна на България за интеграционния процес на Сърбия в Европейския съюз, президентът Румен Радев припомни, че България винаги е оказвала принципна и последователна помощ на Сърбия в нейния път към Обединена Европа.

„Ние винаги сме подкрепяли и пълноценния диалог между Белград и Прищина и смятаме, че това е важна тема за нашия регион“, заяви българският държавен глава, попитан за отношението на България към диалога между Сърбия и Косово. Той добави, че България ще продължава и в рамките на ЕС да прави всичко възможно този диалог да бъде стимулиран и да се търси устойчиво решение на проблема.

Вучич: Ние имаме искрени приятелски отношения 

„Щастлив съм от нашите двустранни отношения с Република България. Ние имаме добър търговски обмен, който може да стане и по-голям. Ние имаме искрени приятелски отношения с българската държава и българския народ“, заяви сръбският президент Александър Вучич.

„Днес изслушахме проблемите и на българското национално малцинство в Сърбия - що се отнася до въпросите на образованието, исторически теми, икономическия обмен и създаването на работни места. Не виждаме никакви проблеми, които биха могли да ни разединят“, добави той.

Сръбският държавен глава оцени високо напредъка на общите проекти за свързаност и по-специално в областта на пътната инфраструктура и енергийната диверсификация.

Александър Вучич изрази признателността на сръбския народ за подкрепата, която България оказва по пътя на европейската интеграция на Сърбия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови