България стои наведена пред Кремъл, след войната ще бъде сочена с пръст като черната овца

Неутралитет в момента означава заплаха за националната ни сигурност. Колкото повече България се снишава, толкова повече се изостря апетитът на путинистите - казва Бойко Ноев

OFFNews 22 април 2022 в 19:03 10043 10

Бойко Ноев

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Бойко Ноев

"Една фраза на Дмитро Кулеба сумира това, с което той си отива от София. Той казва, че аргументите на българската страна може да са звучали рационално, но те са лицемерни. Ето това е оценката на украинския външен министър за това, което той е видял в София", заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев по БНТ и изрази съгласието си с оценката на украинския външен министър за поведението на българските управляващи относно искането страната ни даде военна помощ на нападнатата от Русия Украйна.

"Не искам да влизам в циничните аргументи на Кирил Петков. Той завършва своята аргументация с това, че е в интерес на Украйна, видите ли, било не ние да им помогнем в този критичен момент, а стабилността на България. Според Кирил Петков това било важното за Украйна. Такова лицемерие в живота си не съм чувал", каза Ноев.

Според него България отново е изправена пред стратегическия въпрос къде принадлежи - към демократичния свят или към Евразия и Кремъл, "накъдето я дърпат част от политическата класа и част от заблудените български граждани".

"Едни казват, че националният интерес на България е ние да се снишим, да не даваме нищо, да се пазим, защото нямаме никакво отношение. Това са привържениците на неутралитета. Неутралитет в момента означава заплаха за националната сигурност, защото колкото повече България се снишава, толкова повече се изостря апетитът на путинистите да влияят върху българския политически живот", предупреди експертът по национална сигурност.

Той е категоричен, че България трябва да подкрепи жертвата на една агресия. "Не може ние да си измисляме аргументи, които са лицемерни." Според него премиерът Кирил Петков търси всякакви начини да остане на власт и прави "безпринципни компромиси". "Той не е политически лидер, а политически брокер, при това неумел политически брокер", коментира Ноев.

Бившят министър е убеден, че България може да дадем на Украйна "всичко, от което тя се нуждае".

"Управляващите дойдоха с лозунга, че ще постигат леви цели с дясна политика. Първо, дясната им политика не е дясна политика, а дясна реторика и, второ, какво значи "леви цели"? Какво значи политическото ляво в България. Политическото ляво е васална подчиненост на Кремъл. Означава да няма санкции, да не сме солидарни по санкциите", разтълкува Ноев.

"Срамувам се от това, което прави Петков, от това, което прави българското правителство, от това, което прави българският парламент, който не е способен да вземе едно такова важно решение и изолира България, прави я единствената страна в ЕС и Европа, която стои настрана, наведена пред Кремъл. Това е срамно!

Какво правят тези млади хора, които дойдоха тук, със западно образование? Видите ли, прогресивни, те дошли. Те се опитват да ме накарат да повярвам в путинските им аргументи? С процедурни хватки в парламента вчера отлагат гласуването на парламента! Не стига, че не могат да поемат политическа отговорност! Правителството може да поеме политическа отговорност независимо от заплахите на Корнелия Нинова те могат да гласуват, да вземат решение. Да видим дали ще излезе Корнелия Нинова от правителството! Аз не вярвам", разпалено заяви той.

Той призова "тези млади хора" от "Продължаваме промяната" "да не мишкуват", а час по-скоро да внесат въпроса за предоставянето на военно-техническа помощ в парламента, където "и ГЕРБ, и ДБ, и ДПС, и ИТН са "за".

"Техните (на ПП - бел. ред.) лидери да не се страхуват да внесат този въпрос в парламента и щом не могат да го решат в изпълнителната власт, което е изцяло в техните правомощия, и искат да прехвърлят отговорността на парламента, да я прехвърлят, но да не пречат на парламента да вземе това решение."

Според Ноев с поведението си "тези прогресивни млади хора ни бутат в ръцете на Путин".

"Ще свърши войната и България единствена ще бъде сочена с пръст като черната овца отново, отново. И, разбира се, Унгария. Орбан даже не го пишем, но това е най-корумпираната, най-неваксинираната, най-путинската страна. Отново ще бъдем сочени с пръст благодарение на колебливостта и липсата на политическо лидерство на тези, които в момента управляват. Призовавам ги - ако бях на тяхно място, аз щях да свикам парламента - хората в момента умират по бойните полета в Украйна срещу агресора! Вие виждате филмите, които се показват, изнасилванията, грабежите. Това са мародери! Това не е война, това е избиване!

...

Българите не трябва да бъдат на страната на злото."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

10

офф бее

22.04 2022 в 23:37

Оригиналното менте, ти какви филми гледаш ве, пич? Какво ядеш? Нещо много гадно ще да е...Тия гласове дето ти говорят - не можете ли да се разберете? Спри да пиеш одеколон на първо време, вземи си нещо истинско! Знам, трудно е, рублите не ги вземат в банката, но все пак - помисли за здравето си. Или е късно..?!

1236

9

БотоксПутю

22.04 2022 в 22:50

Браво на г-н Боев. Право куме в очи!
Оказа се, че съм гласувал за плужеци (ПП).

22547

8

dolivo

22.04 2022 в 22:37

Крехка коалиция, и то с БСП, какво може да очаквате? Няма как да произведе морално базирана силна позиция. Въпрос на оцеляване. Внимавайте какво си пожелавате, обаче, визирам разбиване на тая коалиция, че Костадин чака на изборите - народа прост русофилски е обработен яко и ще стане някой премиер Копейкин, тогава как ще загазим не е истина.

А горчивия Кулеба и неговата позиция е ясна, при това страдание на народа им, няма какво друго да каже. Показва неразбирането си за българската политическа обстановка. Но и не го интересува, разбира се, той има други цели. Руско зависимите Бойко и Костадин чакат чакат, да се издъни и разпадне крехката коалиция.

7635

6

Marsalis

22.04 2022 в 21:20

Излезе информация, че Кирил Петков ще пътува до Киев другата седмица, да видим сега на останалите стиска ли им.

1220

4

хr4

22.04 2022 в 20:21

Не наведени, а нагъзени. Срам ме е от тая шайка мижатурки наречени българско правителство!

7635

3

Marsalis

22.04 2022 в 19:59

Да не ми пращат делегация, а да отидат самите лидери на четирите партии от правителството до Киев, дано им влезе акъл.

1767

2

fiki

22.04 2022 в 19:48

не си губете времето да четете това излияние долу, аз се прецаках, нискокачествен криндж, като всеки Възраждащ се, опитал да е забавен