България ще 'спечели' скъп газ срещу колебливата си позиция за Украйна

OFFNews 03 май 2022 в 08:45 1926 0

Симеон Дянков

Снимка Wikimedia

Симеон Дянков

България ще загуби от колебливата си позиция за Украйна, твърди бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената на газа, който трябва да търсим около нас - коментира той пред Нова тв. - И ако видим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен етап, защото правителството закъсня, в Италия, Унгария, Словакия и Румъния става въпрос за една разлика с 20, 30, 40% по-скъп газ. В България това ще получи през следващите месеци”.

Никой не е бил готов за война, правителството догонва, но някои неща можеха да се направят преди месец, два, а не да се изчаква до този момент с тази колеблива позиция за Украйна, посочи финансистът.

"Дали сме на страната на Украйна? Дали стоим отстрани и гледаме? Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка на газ. В Катар, в Египет – има около нас производители. Сега тепърва трябва да се направи това, но не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път”, изрази опасението си Дянков и посочи, че газът поскъпва "навсякъде". До 2026 г. газът ще се увеличи два пъти, прогнозира той.

Според него няма вариант газът да поевтинее, но България е една от държавите, в които увеличението ще е сега. Това можеше да се избегне до някаква степен, ако правителството не се колебаеше толкова, подчерта Симеон Дянков. Той смята, че е необходимо подпомагане за най-засегнатите бизнеси от скъпото синьо гориво.

„Това е работа на икономическото министерство, което говори с общи приказки, но досега не е направило нищо”, посочи Дянков.

На приказките отляво, че не трябва да помагаме военно на Украйна, за да не бъдем въвлечени във война той отговори: "Ние вече сме въвлечени във война - на нас ни спряха газа!".

Той апелира правителството и парламентът да са много по-решителни и да застанат на страната на Украйна. "Няма място за колебливост от правителството, нито от парламента. Крайно време е да покажем от коя страна сме, иначе само губим“, категоричен беше бившият вицепремиер.

На въпрос да изпратим ли военна помощ за Украйна той отговори утвърдително. "Всичко, което можем да направим за Украйна – трябва да го направим в този момент. Всичко, за което ни помоли Украйна, включително оръжие. Всичко в рамките на нашите възможности".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!