България ще помага на РСМ в трудовото законодателство според изискванията на ЕС

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2021 в 19:05 868 0

България ще окаже експертна подкрепа на Северна Македония при подготовката на законодателство в областта на труда и здравословните и безопасни условия за работа, съобразно изискванията на Европейския съюз. По този начин страната ни ще подкрепи пътя на югозападната ни съседка към еврочленството.

За това са се договорили вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев и македонският му колега Ягода Шахпаска по време на днешната им среща в София, съобщиха от МТСП.

Обмяната на опит в подготовката на нормативните актове ще е част от програмата за сътрудничество в сферата на заетостта и социалната политика за периода 2022-2024 г., която двете страни ще подготвят.

По време на разговора министър Донев е представил антикризисните мерки на правителството за подкрепа на заетостта, бизнеса и семействата. Чрез тях годишно се запазват 135 000 работни места. Благодарение на това в момента България има исторически най-ниското ниво на безработица от 4,8%, е подчертал той.

Двамата министри са обменили опит за мерките за насърчаване на заетостта на младежите и икономически неактивни хора, проектите за субсидиране на работни места и намаляване на безработицата, както и за създаване на условия за конструктивен диалог с представителните организации на работодателите и синдикатите.

Гълъб Донев е изразил надежда, че България и РСМ ще продължат сътрудничеството си в сферата на трудовата миграция чрез подписването на спогодба за нейното регулиране, за да се гарантира по-лесният достъп до пазара на труда за гражданите двете държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !