България се подготвя за членство в организацията на развитите държави

OFFNews 28 април 2018 в 13:28 4812 2

Министър-председателят Бойко Борисов и генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия обсъдиха действията на България за присъединяване към организацията, съобщава правителствената пресслужба.

Анхел Гурия е изразил своята подкрепа за българската кандидатура. Според него, страната ни се придържа към основните принципи на отворената пазарна икономика, демократичния плурализъм, воля за реформи и зачитането на правата на човека. Високо са оценени ускореният икономически растеж, ниската безработица, ниският външен дълг и почти нулев бюджетен дефицит.

Гурия е приветствал и приемането от кабинета на пътна карта, в която са заложени дейности за ускоряване на подготовката за присъединяване към организацията.

Премиерът Борисов е подчертал "консенсуса в България по отношение на членството на страната ни в ОИСР". Той е посочил, че то се подкрепя както от основните политически сили, така и от работодателските и синдикалните организации.

Министър-председателят е информирал Анхел Гурия за създадения постоянно действащ междуведомствен механизъм за координация на действията по присъединяването.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е международна организация на развитите държави, която има за цел сътрудничество за намиране на решения на общите проблеми в икономическата и социалната сфера, в областта на околната среда, образованието и пазара на труда.

Присъединяването на България към ОИСР е един от външнополитическите приоритети на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови