България ревнува, че страните от ЕС защитават Македония в спора ни със Скопие

Юлиуш Висожински 06 юли 2021 в 17:28 4917 0

Снимка gov.bg

Българските власти имат усещането, че "европейските ни партньори по-скоро вземат страна, толерирайки Република Северна Македония, респективно - обвинявайки България, без реални и аргументирани основания".

Тази позиция застъпи служебният премиер Стефан Янев на среща с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш. От 1 юли Словения пое председателството на Съвета на ЕС.

Янев е на мнение, че е необходим "по-ефективен диалог и реална воля за разрешаване на противоречията" между София и Скопие. И по-конкретно - да бъдат изпълнени ангажиментите в двустранното споразумение и да се предприемат реални действия по отношение на защитата на човешките права и преустановяване на езика на омразата.

Служебният премиер е отбелязал, че "в своето качество той се старае да действа като политик, а не като бюрократ и в този смисъл основен приоритет е да бъде представен и защитен в максимална степен националният интерес" на България.

Извън темата за Македония, специално внимание в рамките на срещата с посланика на Словения е обърнато на "ролята и значението на предстоящите парламентарни избори в България, както и на перспективите за развитие на вътрешнополитическата ситуация впоследствие".

Янев е коментирал "потенциално сложната ситуация в контекста на очакванията за силно фрагментиран парламент и за трудни разговори между политическите сили по отношение на процеса на формиране на правителство". Янев разчита в крайна сметка "демокрацията да надделее".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови