България осигурява по 300 лева на украинските студенти

OFFNews 20 април 2022 в 16:31 1385 2

Снимка БТА/АП, архив

Украински бежанци на полската граница

Приетите в български университети украински студенти ще получат по 300 лева еднократна помощ, съобщава правителствената пресслужба след днешното заседание на Министерския съвет.

На извънредна видеоконференция на образователните министри от ЕС страната ни е представила позиция, според която планира да въведе пакет от мерки в подкрепа на украинските учащи у нас. Позицията е била одобрена днес от МС.

Над 70 хил. са украинските бежанци у нас.

МОН е създало организация за бързо приемане и обработка на заявленията за постъпване на украински ученици в българската образователна система. Публикувана е специална брошура на български и украински език, която информира родителите на децата, търсещи закрила за възможностите за прием в български детски градини и училища, както и за осигурените допълнително обучение по български език и психологическа подкрепа.

Търсят се възможности намиращите се заради войната учени от Украйна да започнат работа в български висши училища и научни организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

20.04 2022 в 16:55

Напоследък често виждам такова настроение от хора от всякакви среди и с различни убеждения, някои близки приятели. От типа "как така помагате на украинците, докато ХХХХ имат нужда от помощ?!"

Добре де, какво ви пречи да помагате на ХХХХ преди, по време и след тази история с Украйна?

Правете го, възпитавайте и децата си - кога с някой лев, кога с организация или участие в доброволна дружинка, кога дори със стари дрехи или просто добра дума - помагайте. Съберете храна за пенсионери, сираци, приютеет бездомни на пустеещата вила - никой не спира никого.

Просто явно е по-приятно да хейтиш "богатите украинци с джиповете" и да не мислиш за бездействието на множеството ни институции, чиновници, съграждани и дори себе си.

1767

1

fiki

20.04 2022 в 16:41

Ее, а можеха да ги дадат на някой пенсионер и да решат поредния системен проблем просто ей така.
 
X

Подкастът на OFFNews