България не се подчини на ултиматума на Митрофанова. Посланикът отиде в МВнР

OFFNews 01 юли 2022 в 13:05 10490 7

посланик

Снимка БГНЕС

Елеонора Митрофанова

България не се подчини на ултиматума на руския посланик Елеонора Митрофанова под заплахата за прекратяване на дипломатическите отношения. Точно в 12:00 изтече срокът, в който от страната ни се очакваше да оттегли решението си за експулсиране на 70 руски дипломати.

Митрофанова отиде отново в българското външно министерство и в момента разговаря с министъра в оставка Теодора Генчовска.

Преди това премиерът Кирил Петков обяви: "Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обед".

През последните дни министър-председателят в оставка стана прицел на нападките на БСП, "Има такъв народ" и президента Румен Радев, че е взел еднолично решение за изгонването на руските дипломати. 

Днес изненадващо Петков получи подкрепа от страна на предшественика си Бойко Борисов, който го призова, въпреки аматьорския начин на действията му, да не отстъпва. 

Корнелия Нинова пък настоя решението да бъде преосмислено и президентът да уволни шефа на ДАНС. 

Заплахата

Руският посланик заплаши, че ако правителството не отмени решението си за изгонване на 70 дипломати и служители на руското посолство у нас, тя ще се свърже с президента Владимир Путин и ще предложи скъсване на дипломатическите отношения. Още снощи Теодора Генчовска каза, че нотата е изпратена до премиера и в МВнР очаква указания.

"Поставихме условието и очакваме до 12 часа в петък отговор от Министерството на външните работи. Ако не последва отговор или ако той е отрицателен, ще поставя пред президента на Руската федерация въпроса за закриване на посолството. Това ще означава прекъсване на дипломатическите отношения, което е крайно нежелателно и абсолютно вредно за нашите дълги и много топли отношения", заяви Митрофанова.

Искане

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че е внесъл в президентската администрация искане държавният глава да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност.

Според Костадинов трябва да бъдат обсъдени последиците от обявеното от премиера в оставка решение за изгонване на 70 руски дипломати и служители.

Искането е подкрепено от председателите на парламентарните групи на БСП и на "Има такъв народ", обяви още Костадин Костадинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

8

Анализи

01.07 2022 в 18:19

Няма логика България да се подчинява на фашистки ултиматуми. Ние сме в ЕС и НАТО. Не сме в ОНД, заедно с Беларус и Четения. Прав им път. Ако тия дипломати вършеха някаква дипломатическа работа ОК, но те очевидно се месят във вътрешните работи на България, което е грандиозна причина да бъдат изгонени.

3190

7

Гроздан

01.07 2022 в 14:10

Айдеее... Марш в мизерната ви путинландия! Да ви изядат комарите дано!

1810

6

Maxim

01.07 2022 в 13:53

Ами нали изтече условието до 12 часа в петък, какво чакате бе рашки, дим да ви няма. Хем ви сърби, хем ви боли. Няма такива навлеци.

-240

5

редовно четящ

01.07 2022 в 13:49

Троловете са в паника - може да им резнат субсидиите!

12073

3

IvanofRumen

01.07 2022 в 13:32

И защо трябва да се подчиняваме? Не сме колония. Тази фашистка путениска трябвале да се изгони преди месеци.

2550

2

alfakentavur

01.07 2022 в 13:29

И да си вземат копейкините путлерови тролчета с тях. Пък тъй като вече няма да им трябват, да ги "изпуснат" по пътя.

-480

1

Октим

01.07 2022 в 13:27

Най-добре е тази очилата биволица да отиде на летището, наеме един огромен самолет, натовари всички изклесъци от БКП (името БСП е незаслужено), “Израждане“ и всички други русоробски сдружения и отпраши ЗАВИНАГИ в източна посока!