Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

България готова да изпрати 110 военни в бъдеща мисия в Афганистан

ОFFNews 27 февруари 2014 в 23:58 3395 4

Министърът на отбраната Ангел Найденов. Снимка: БГНЕС.
Министърът на отбраната Ангел Найденов. Снимка: БГНЕС.

България има готовност да участва с до 110 свои представители в бъдеща мисия на НАТО в Афганистан, насочена към подготовката на местните сили за сигурност.

Това заяви пред журналисти в Брюксел Ангел Найденов след двустранните разговори, проведени в рамките на двудневната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел.

Българският министър на отбраната се срещна с държавния секретар по отбраната на САЩ Чък Хейгъл.

По време на разговорите двамата обсъдиха военното сътрудничество между страните ни и предстоящото обучение на либийски военнослужещи в съвместните българо-американски съоръжения на територията на Република България.

Найденов уточни, че се предвижда за период от 5 до 8 години на съвместните българо-американски съоръжения да бъдат обучени между 5 и 8 хиляди либийски военнослужещи.

Българската страна е декларирала пред САЩ желанието си да участва в подбора на кандидатите за обучение и в оценката за допускането им на наша територия.

„За нас е изключително важно тази година да изберем между възможностите да поддържаме наличните машини или да бъде взет нов тип самолет“, заяви министър Найденов пред български журналисти по въпроса за модернизацията на Военновъздушните ни сили.

Засега не се предвижда инженерното съоръжение на границата ни с Турция да бъде удължено заради опасността от допълнителен бежански поток от Афганистан, заяви министърът на отбраната.

По повод ситуацията в Украйна, която бе сред основните теми, обсъждани по време на двудневната среща на министрите на отбраната от НАТО, Ангел Найденов изрази загриженост и посочи необходимостта да не бъде допуснато прекъсване на енергийните доставки за Европа през украинска територия.

Той посочи, че е необходимо в Украйна да бъдат спазвани върховенството на закона и правата на малцинствата, в това число и на над 200 000 етнически българи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews