България гласува ''въздържал се'' при изключването на Русия от Световната организация по туризъм

OFFNews 28 април 2022 в 18:12 5282 2

Снимка Wikimedia

България гласува ''въздържал се'' при вота за изключването на Руската федерация от Световната организация по туризъм към ООН. Това се казва в позиция на Министерството на туризма. 

Причината за позицията е разпространена в медиите информация, че министърът на туризма Христо Проданов е подкрепил изключването на Русия от Световната организация по туризъм към ООН на 27 април в Мадрид, Испания на провелото се първо в историята извънредно заседание на Генералната асамблея на СОТ.

От Министерството на туризма "категорично заявяват, че Проданов не е подкрепял изключването".

От изпратената позиция става ясно, че решението на Проданов, който е принципал на ведомството, не е съгласувал решението си с министерството. 

Той е изпратил официално писмо до министъра на външните работи на Теодора Генчовска на 11 април, с което предлага България да гласува "въздържал се".

"При вземането на решенията в повереното му министерство, министър Проданов винаги се е водил от националния интерес и е съблюдавал интересите на туристическия сектор, за който той е отговорен като ресорен министър. И в конкретния случай МТ се съобрази с позициите на браншовите организации по темата, които апелират позицията на България да бъде "въздържал се", допълват от ведомството. 

Оттам пишат още, че България е от страните, които са особено засегнати от близостта до военния конфликт и без съмнение усложнената геополитическа обстановка в региона генерира както икономически, така и имиджови щети за конкурентоспособността на българския туристически сектор.

"Тази позиция на страната ни щеше да събере най-малко негативи, както по отношение на двустранните и многостранните отношения в областта на туризма, така и по отношение на входящия туристопоток и туристическия сектор.

Сектор, който и към този момент е на първа линия при подпомагането на хората, търсещи закрила от войната в Украйна и заслужава позицията му да бъде чута. И за който всеки турист или гост на страната ни е важен, независимо от неговата националност", добавят от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

29.04 2022 в 11:44

Никой не иска руски туристи. Нагли, първични, самодоволни алкохолици. С много малко изключения.

2910

1

ivenco

28.04 2022 в 18:31

Машинния инженер наясно ли е каква организация е СОТ? Никой все още не е забранил руски туристи да идват в БГ. Отделен е въпроса,че няма как лесно да дойдат.:) Полетите през Стамбул са с "кожа на клиента" :) Сами си го направиха. Дръжте бежанците в хотелите,поне да има някакъв приход.