България е готова да приеме до 70 афганистанци на своя територия

OFFNews 20 август 2021 в 19:27 2234 0

Снимка МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев

България е готова да приеме до 70 афганистанци на своя територия. Това е заявил министърът на външните работи Светлан Стоев по време на днешната видеоконференция на външните министри на НАТО, посветена на ситуацията в Афганистан. 

Някои съюзници са поискали удължаване на срока за евакуация от Афганистан, за да може повече от хората да бъдат изведени от там. По данни на американците, срокът приключва на 31-ви август, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Той припомни, че фокусът на организацията е да изтегли работилите в страната представители на Алианса, но също и афганистанци, които са му подпомагали.

Столтенберг заяви, че има достатъчно самолети, а като основен проблем открои:

"Голямото предизвикателство е да качим хората на тези самолети. Ограничаващият фактор не е тяхната липса, това да докараме хората до летището, където документите им да бъдат обработени и след това да ги качим на тях. Този въпрос беше основно разгледан на днешната среща, тъй като бе повдигнат от много съюзници".

Столтенберг уточни, че броят на работилите за НАТО в Афганистан е намален от 800 на по-малко от 500, като от тях под 200 са афганистанци.

"Очакваме талибаните да спазват обещанията си, страната да не се превърне отново в рай за международния тероризъм, както и да зачитат правата на всички граждани, в т.ч. жени и деца", отново подчерта Столтенберг.

Междувременно българският министър изрази благодарността си към съюзниците, осигуряващи в тази сложна ситуация безпрепятствено функциониране на летището в Кабул и гарантиращи безпрепятственото напускане на Афганистан от гражданите на съюзнически и партньорски държави, както и на афганистанци, сътрудничели на международните сили.

Той подчерта необходимостта от извършване на обстойна равносметка на развитията в Афганистан и възможните последствия за сигурността, сред които нарастване на терористичната заплаха и нелегална миграция.

В хода на срещата съюзниците бяха единодушни, че народът на Афганистан заслужава достоен живот в сигурна и стабилна държава, надграждайки постигнатото в политическата, социалната и икономическата сфера през последните две десетилетия. Бе отправен призив за формиране на приобщаващо и репрезентативно правителство с пълноценното участие на жени и малцинствени групи, което да изпълнява международните ангажименти на Афганистан, да спазва правата на човека и принципите на върховенството на правото и да гарантира, че Афганистан никога повече няма да се превърне в убежище за терористи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови