Бъчварова прави зоополиция

Ивайло Анев 02 юли 2015 в 10:35 5016 19

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е направила първата стъпка към създаването на зоополиция.

Това обяви на брифинг в парламента евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Бъчварова е разпоредила да се създадат звена от полицаи, които да разследват престъпленията срещу животни.

„Министърът на вътрешните работи създава организация за определяне на работата между служители от МВР-София и областните дирекции за работа по досъдебните производства, свързани с престъпленията за жестокост спрямо животни, както и престъпленията, когато гражданин е упражнявал контрол над животното си и то е нанесло вреда“, обясни евродепутатът.

Той цитира статистика, според която за 2012 година регистрираните престъпления спрямо животни са 103, а разкритите - 21. За 2013 година са регистрирани 180 такива, престъпления, а 30 са разкрити, за 2014 година 181 престъпления и 31 разкрити.

По думите му има нужда от такова звено, което да действа по-организирано. Радев посочи, че новата полиция ще използва човешкия ресурс на МВР.

Това ще са униформени полицаи, които и в момента служат в МВР и просто ще минат специализация. Евродепутатът обясни още, че в общинска дирекция ще се има по един разследващ и един униформен полицай.

Цвета Караянчева от ГЕРБ допълни, че ще бъде подписано споразумение между МЗХ и МВР за създаването на зоополиция.

Явор Гечев от организацията за защита на животните "Четири лапи" заяви, че НПО-то ще съдейства на властта с обучение и подпомагане на координацията на звената.

„Тревожна е статистиката до момента за разкриваемостта на престъпленията спрямо животни, но съм убеден, че след създаването на зоополиция това ще се промени. Оттук нататък цялото ни общество трябва да съдейства за нормалната работа на зоополицията", категоричен беше той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!