Бъчварова: Не ни трябва компромисен вариант за президент

OFFNews 03 август 2016 в 12:36 4535 6

Бъчварова: Не трябва президентът да бъде в резултат на политически компромис

Снимка БГНЕС, архив

Кандидатурите за президент на партиите не трябва да бъдат плод на политически компромис между няколко партии. Това коментира пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. По думите ѝ кандидатурата на ГЕРБ за президент няма да е компромисна.  

"Тогава, когато се издига кандидатура за държавен глава, той не може да бъде силен кандидат, когато е резултат от компромис между няколко партии. Това се отнася и за компромиса, който левите партии опитват да постигнат, за да си решат вътрешнопартийни проблеми и отношения. Отнася се и евентуално за дясното пространство или някъде другаде, където също се търси компромис. Не може фигурата на държавния глава, който ще олицетворява нацията и държавата ни и ще ни представлява навън да бъде в резултат на политически компромис. Не, че не може, не би трябвало това да се случва това според мен", каза Бъчварова. 

Тя уточни, че не говори конкретно за напусналия командир на ВВС ген. Румен Радев. "Аз говоря по принцип. Когато ГЕРБ издигне своята кандидатура, тя няма да бъде резултат от компромиса на други партийни интереси или някакви други съображения. Тя ще бъде кандидатурата на ГЕРБ заради преценката, че отговаря на определени качества. Останалите кандидатури, по тоя начин, по който върви тяхната номинация, ни водят към компромис и това не е добра характеристика, за която и да било кандидатура", обясни Бъчварова. 

По отношение на ген. Радев тя каза, че той мълчи, което било интересно. По-рано днес шефът на ВВС в оставка обяви във фейсбук профила си, че има намерение да говори пред журналисти, след като оставката му бъде формално придвижена и той вече не е част от ръководството на Въоръжените сили.  

На въпрос дали в ГЕРБ се чувстват обидени от изказването на Георги Първанов, че в битката за изборите се изправят „измислени генерали“ срещу истински тя отговори: „Как може ГЕРБ да се обижда за едни такива изявления. АБВ си следват тяхната политическа линия. Напускайки коалицията предпочетоха да работят за собствената си партия, отколкото за държавата. Това е тяхно решение и не мисля, че правиме впечатление, че всеки един се оправдава с ГЕРБ и с премиера за това, че бави кандидатура или предпочита една или друга кандидатура. Трябва да бъдат автономни и автентични решенията. Всички сме заинтересовани да има добри кандидатури, а не компромисни.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12205

6

BGBGBG

03.08 2016 в 21:53

"Когато ГЕРБ издигне своята кандидатура, тя няма да бъде резултат от компромиса на други партийни интереси или някакви други съображения. Тя ще бъде кандидатурата на ГЕРБ заради преценката, че отговаря на определени качества."
КАЧЕСТВАТА: 1. Да бъде слуга на САЩ и да прави и говори точно това, което му казват.
2. Да бъде слуга на правителството, да налага Вето точно когато му казват, и да говори винаги празни приказки и клишета, да следва евроатлантическите идеали и да говори ВИНАГИ против Русия.

13277

5

66

03.08 2016 в 21:53

компромисите винаги са с дълготрайни последици !

21668

4

Руслан

03.08 2016 в 16:19

Е, какъв компромис е да подкрепите Манолова?
Никакъв.
Баце вече я направи обудсманка.

63994

1

Red or Dead

03.08 2016 в 13:14

“““““......Не трябва президентът да бъде в резултат на политически компромис.......““““““““

Значи не ТОЧНО както сегашния.....хванат за ухото и удобно положен на Дондуков....

Чакаме с трепетно вълнение КОЙ/Я ще “изберем“....Бъчи;)

Апропо, МВР никога не е имало толкова “адекватен“ шеф;)....този избор не е бил плод на НИКАКЪВ “политически компромис“......