Австрия се инати и не иска да ни пусне за Шенген

OFFNews 23 октомври 2023 в 18:26 3746 4

Румен Радев и Карл Нехамер

Снимка president.bg

Румен Радев и Карл Нехамер на 23 януари 2023

Aвстрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви за пореден път твърдата си позиция срещу разширяване на Шенгенското пространство, съобщава БТА.

„Тази седмица бях запитан дали Шенген е мъртъв, казах: не е мъртъв, Шенген изобщо не функционира. Какво имам предвид: ние никога не сме имали толкова гранични контроли, откакто съществува това свободно пространство, както в момента: Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, защо? Защото Германия контролира границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия – със Словакия, Словения – с Хърватия, и смятам за дълбоко погрешно в такава ситуация да се дискутира премахването на контроли на друго място, в момента, когато има толкова вътрешногранични контроли колкото никога досега в това пространство“ - заяви Герхард Карнер в в интервю по обществената австрийската телевизия ORF.

Журналистът от ORF припомни на министъра, че България и Румъния са изпълнили изцяло поставените им условия за влизане в Шенген, а позицията на Австрия за налагане на вето е остро критикувана от Европейския парламент, от председателката на Европейската комисия и от президента на Австрия.

„Като министър на вътрешните работи задачата ми е да издържа на тази критика. Аз отговарям за сигурността в тази страна, факт е също така, че аз видях оградата по границата между България и Турция. Бях заедно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още много работа. Ние обсъдихме (в хода на интервюто - бел.ред.) въпроса за действащ бежански и миграционен пакт, но за целта необходимо условие е да има действаща защита по външната граница и докато тя не действа, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да намаля граничната защита.“ - отговори Карнер.

През януари тази година федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер и вътрешният министър Герхард Карнер посетиха “Гранична полиция” в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Посещението беше по инициатива на президента Румен Радев.

Австрия подкрепя усилията и желанието на България за охрана на границата, заяви тогава канцлерът Карл Нехамер.

Нидерландия няма да свали ветото си за присъединяването на България към Шенген, съобщи миналата седмица и министърът по миграцията на кралството Ерик ван дер Бург.

След Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург той отговори пред БНР лаконично: "Ситуацията в момента не е променена и не виждам да се промени в краткосрочен план".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

4

ПР

24.10 2023 в 07:39

Трябва явно да се работи за тристранно споразумение България-Гърция-Румъния,по модела на Бенелюкс,навремето.
Поне лятото,живот и здраве,да си облекчим.
"Австрия не се инати.Тя просто си е такава"-много добре и точно написано.Който прочете,какво се случва в Австрия през 1938 г.и нататък,ще се убеди,че са си такива.По-нацисти от нацистите в Райха-майка.

12021

3

bls

23.10 2023 в 20:06

Споко. Зимата идва. Газ от къде взима Австрия..какви са трасетата .. Ще ни паднат тогава и ще видим кон боб яде ли..

10298

2

AntiZ

23.10 2023 в 19:19

Австрия не се инати. Тя просто си е такава. Червената пералня на всичката комунистическа измет от целия свят, включително и българската.

22548

1

dolivo

23.10 2023 в 18:51

мда, там има друг проблем

я натиснете ОМВ нещо...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки