Аврамова: Не е вярно, че водата ще поскъпне заради нов компонент. Всеки плаща това, което ползва

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2020 в 17:18 1053 0

Искам да подчертая, че тези внушения, които се правят и които слушат българските граждани за увеличаване на цената на водата поради това, че вътре в цената са преразпределени компонентите и има един нов компонент, е абсолютна неистина. Това не влияе на цената.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова на парламентарен контрол във връзка с това, че в проектозакона за водоснабдяването и канализацията се въвеждането на нова такса - за достъп.

Тя обясни, че в закона има предложения за вътрешно преразпределение на компонентите, като до момента те са били доставка на вода, отвеждане на вода и пречистване на вода. Потребителите заплащат тази част от услугата, която ползват.

В проекта на закона се запазва социалната поносимост на цената на водата, както е и към момента – минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек при 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата. За отделните области прагът ще бъде различен, тъй като и данните за доходите, които се получават от НСИ, са различни, обясни още ресорният министър.

Аврамова припомни, че консолидирането на ВиК в една обособена територия - един ВиК оператор, което е залегнало в законопроекта, е записано и в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в България 2014-2023 г.

В Закона се предлага 28-те обособени територии на предоставяне на ВиК услуги в страната да съвпадат със съществуващите административни области с цел постигане на икономия и по-висока ефективност при социално поносими цени.

Процедурата по обществено обсъждане стартира в началото на май, когато беше публикуван консултационен документ, а обсъжданията по законопроекта започнаха през месец октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови