Атанас Славов ще оспори избора на Сарафов пред ВАС

В рамките на следващите две седмици в Народното събрание ще бъде внесен законопроект за промяна на Конституцията

Йорданка Веселинова 21 юни 2023 в 17:39 1603 0

Атанас Славов

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Атанас Славов, министър на правосъдието в кабинета "Денков-Габриел"

Правосъдният министър Атанас Славов ще оспори избора на Борислав Сарафов за временно и.ф. главен прокурор пред ВАС, ако Пленумът на ВСС не се произнесе на утрешното заседание.

Това каза той пред журналисти в парламента преди началото на злополучното заседание на правната комисия, по време на което той трябваше да бъде изслушан за назначението на Сарафов.

Нито дума срещу Сарафов: ГЕРБ, ДПС и Възраждане бойкотираха изслушването на Славов

Правосъдният министър включи допълнителна точка в дневния ред на заседанието на Пленума на ВСС утре - членовете трябва да обсъдят кой е компетентният орган да избере временно изпълняващ длъжността главен прокурор след отстраняването на Иван Гешев. В петък, часове след издаването на указа на Румен Радев, това решение бе взето от прокурорската колегия и предизвика редица критики. 

"Няма как в рамките на час министърът да свика извънредно заседание на Пленума. В Закона за съдебната власт има разписани срокове за свикване на състав и те са дни, не са часове и не са минути", обясни Славов.

Министърът допълни, че легитимният орган, който трябва да гласува назначенията, е Пленумът. По думите му ако магистратите вземат решение, че прокурорската колегия нелегитимно е избрала Сарафов, то решението ще бъде обявено за нищожно.

"Ако нямаме произнасяне на Пленума, аз ще оспоря като нищожно взетото решение от прокурорската колегия", обяви той и добави, че това ще се случи в идните дни.

За предложението на прокурорската колегия утре да се започне процедура по избора на нов обвинител №1 Славов обясни, че е по-добре да се изчакат конституционните промени. По думите му в рамките на следващите две седмици в Народното събрание ще бъде внесен законопроект за промяна на основния закон.

Правосъдният министър каза още, че е направил вътрешна проверка във връзка с назначената охрана на бившата съпруга на Петьо Еврото Любена Павлова. Вчера се появиха кадри, на които се вижда, че полицаите се използват за хамали.

Хамали. Полицаи носят мебелите на бившата на Петьо Еврото

Атанас Славов обясни, че има разпореждане на прокуратурата Павлова да бъде охранявана от полицията, а не от Бюрото за защита на свидетели или от Главна дирекция "Охрана" на Министерството на правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика