Атанас Славов: Ако има избори през март, машинното гласуване ще е практически премахнато

OFFNews 16 декември 2022 в 08:51 3212 2

Атанас Славов

Снимка БГНЕС/архив

Председателят на конституционната комисия в НС Атанас Славов

Ако има поредни предсрочни парламентарни избори през март, няма как да се произведе защитена хартия за машините за гласуване, която да отговаря на стандартите на Изборния кодекс. 

Това заяви Атанас Славов по БНР, позовавайки се на становище на печатницата на Българската народна банка. Според него още преди Коледа мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП ще отхвърли ветото на президента в пленарна зала, след като вчера вече го направи на заседание на правната комисия в НС.

“Проблемът е сериозен. За пореден път парламентът приема закон, чиито изисквания не могат да се изпълнят”, подчерта Славов, добавяйки, че това в голяма степен ще компрометира изборния процес. 

Председателят на Комисията по конституционни въпроси уточни още, че потенциално оспорване на резултата от национални избори може да се случи само пред Конституционния съд. 

Депутатът от “Демократична България” напомни, че аргументи за противоконституционност на промените в Изборния кодекс са посочени още в хода на парламентарния дебат, както и в мотивите на президентското вето. Сезирането на Конституционния съд обаче може да се осъществи едва от 7-8 органа, а предвид липсата на ясно фиксиран срок, едва ли съдът би се произнесъл по казуса преди март.

“Минимумът е около два месеца. Ако има избори през март, шансът за съдебно решение преди това, не е висок”, добави Славов. 

На въпрос на водещата дали вижда себе си като потенциален кандидат-министър в правителство с втория мандат депутатът отговори, че би бил по-полезен в Народното събрание. 

По-късно днес предстои среща между представители на “Демократична България” и “Продължаваме промяната”, като на този етап не са обсъждани конкретни фигури в състава на кабинета. 

“Ще направим всичко възможно да има кабинет, който да извършва дълбоки реформи, защото България се нуждае от тях”, заключи Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews