Атанас Пеканов: В краткосрочен план Европа е зависима от Русия и трудно може да изкара без руския газ

Ще трябва да използваме въглищата, докато постигнем Зелената сделка, заяви вицепремиерът по управление на евросредствата

OFFNews 25 август 2022 в 13:15 1290 0

Атанас Пеканов в Министерски съвет

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Атанас Пеканов в Министерски съвет

В Гърция - рекордни, милиардни печалби на танкерите, които превозват руския петрол, тъй като руските танкери не могат да го правят. Германия и Австрия продължават да внасят руски газ. Такава е ситуацията, такава е реалността. Не бих казал, че каквито и да било търговски взаимоотношения с Русия са антиевропейски. Напротив, за съжаление, виждаме, че другите страни го правят. В краткосрочен план Европа е зависима от Русия и трудно може да изкара без руския газ.

Това заяви пред БНР служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. За очакваните трудни преговори с "Газпром" Атанас Пеканов каза още, че "доста ескалираха отношенията ни с Русия след изгонването на дипломатите".

Пеканов напомни, че България е страната с най-много енергийно бедни в Европа и че това прави темата с енергийната дейност приоритетна: "При нас е особено важно, защото изключително много хора спадат в тази категория и е много важно това да се случи, за да забравим тези компенсации на калпак."

Според Пеканов трябва ясно да се дефинира кой ще получава финансова помощ от държавата. По думите му, с оглед на общественото напрежение, критериите за тези компенсации трябва да са възможно по-щедри и да обхващат повече хора.

Атанас Пеканов подчерта, че по отношение на Зелената сделка и енергийния преход трябва да има промяна в посоката:

"По отношение на въглищата ще трябва да се борим може би за преосмисляне. Миналата година европейският подход беше: "Използвайте газа за транзитно гориво, за да преминете от въглища към нещо малко по-чисто, след което да преминете към ВЕИ." Сега ще трябва да обърнем логиката. Ще трябва да използваме националния ресурс – въглищата, в периода, докато постигнем Зелената сделка. Дългосрочно не можем да се откажем от зелената сделка – тя ще ни даде тази независимост. Слънцето, вятърът са наши ресурси. Те не се контролират от геополитическите конфликти."

Вицепремиерът посочи, че проектът, свързан с МВР, е спъвал служебното правителство, когато е трябвало да изпратят т.нар. фактура относно очакваното първо плащане по Плана за възстановяване. Пеканов заяви, че ако проектът на МВР се реализира успешно, първият транш по Плана - 1,3 милиарда евро, се очаква да пристигне есента.

Относно втория транш по Плана за възстановяване Атанас Пеканов подчерта, че срокът да се изготви законодателството е до декември:

"Това е спешно, парламентът ще има два месеца, в които трябва да приеме тези закони. България е поела ангажименти. Трябва да спрем да отлагаме пред Европа. В момента има приета само 1 от 22 мерки, има входирани четири, по другите се работи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови