Асен Василев ще вади на показ разликите в заплатите в държавния сектор

Финансовият министър не се отказва от идеята да не се плаща сметка в заведения при неиздаден касов бон

OFFNews 05 август 2023 в 19:55 7759 4

Асен Василев

Снимка БГНЕС

Асен Василев

Финансовият министър Асен Василев планира да освети фрапиращите разлики в заплащането в публичния сектор. Целта е да се провокира дебат за промени в заплащането на държавните служители и директорите в държавни фирми и бордове.

"Заплатите са много неравномерно разпределени - по министерства, по сектори, за различни длъжности в едно и също министерство. Има членове на бордове на държавни предприятия, които след махането на тавана на възнагражденията взимат два пъти и половина заплатата на премиера", коментира в интервю за "Дарик радио" Василев.

От думите му стана ясно, че намира за неприемливи огромните разлики в заплатите между шефовете на големи държавни фирми и служителите. Според финансовия министър не е нормално директор на държавна болница да взима 40-50 пъти над средното за болницата. Това означава 80 000 лв. на месец, имаше и други публични данни за 30 000-40 000 на месец", каза Василев. Той даде пример и с членове на бордове, които не са изпълнителни директори, а взимат около 15 000 лв. Според него също така не е добре в обществения сектор да получават средни възнаграждения с 20% повече от частния.

Има начин тези нива да се регулират, но първо трябва да бъдат извадени на светло и анализирани, каза Василев.

Според него е редно да се зададе и въпросът защо се отпускат средства за заплати на ключови и протестиращи сектори, но той трябва да бъде зададен на парламента. "Ние искаме първо да видим реформи в такива сектори. Знаете, че от 50 000 души в МВР 20 000 са с полицейски правомощия, има огромна администрация, 5000 пенсионери. Най-странното е, че те не знаеха колко са пенсионерите, защото не е въведен режим за уведомяване", каза Василев.

Според него някои институции могат да бъдат упреквани, че не са достатъчно активни, като например училищата, които не са успели да усвоят ресурс от 100 млн. лв. за програмата "Заедно в изкуствата и спорта" и подали проекти само за 45 млн. лв.

Министърът каза още, че не се отказва от идеята клиентите да имат право да не плащат сметката си в заведение, ако не им бъде предоставен фискален бон. Въпреки че тази идея беше отхвърлена от парламента при гласуването на бюджета за тази година, той ще я внесе отново при обсъждането на бюджета за 2024 г. Според него тази практика работи добре в Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

4

Того

06.08 2023 в 07:13

Трябва да се реформира изцяло сектор полиция преди да му се налеят пари, защото нашите полицаи са на нивото на милиционерите от средата на осемдесетте години на миналия век. Защо управител на Агенция дипломатически имоти в страната е пенсионер с заплата от 14 бона?

22548

3

dolivo

05.08 2023 в 23:16

никак не е удобен

да видим как ще изчисти сволочьта кръвопиеща

1000

2

PaulPierce

05.08 2023 в 20:20

Асен Василев засяга интересите на много хрантутници и поради това предполагам скоро ще го сменят :(

4038

1

Moirae

05.08 2023 в 20:07

За да се започне най-сетне оптимизиране и подобряване ефективността на администрацията, ето това е логичното начало - да се сложи на масата кой колко много взима в администрацията и защо имат средно с 20% по-високи доходи спрямо частния сектор. Нашата любима и стройна администрация, която така обичаме да ни обслужва.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика