Асен Василев: Политическата отговорност за бюджетa е на парламента, затова ви се плащат заплати

OFFNews Последна промяна на 26 август 2021 в 18:03 6161 1

Снимка БТА/Минко Чернев

Политическата отговорност за този бюджет е на този парламент, затова ви се плащат заплати, затова са ви избрали гражданите. Това заяви министърът на финансите Асен Василев на въпрос на депутата от ГЕРБ Кирил Ананиев кой ще носи политическата отговорност за актуализацията на бюджета. Актуализацията на бюджета се гледа на първо четене в пленарна зала, като гласуването ще продължи и утре.

"Правителството прави проект на закон, но парламентът го одобрява. Политическата отговорност за този бюджет е на този парламент. Ако парламентът реши, че не трябва да има актуализация, политическата отговорност, затова че няма актуализация, пак ще бъде на този парламент. Ние можем само да направим предложение. Ние правим предложение, а вие решавате", каза Василев. “Ние сме парламентарна република. Ако е имало периоди, в които правителството не е било изпълнител на парламента, силно се надявам тези периоди да са в миналото", добави Асен Василев.

Законът за промени в държавния бюджет за 2021 г. е балансиран, ще ни даде възможност - на нас и на гражданите, спокойно да посрещнем задаващите се кризи без допълнително да поемаме дълг, обясни Василев. Той добави, че между двете четения ще предложи допълнителни средства за МВР и МО заради мигрантския натиск по границите.

Василев посочи, че по консолидираната фискална програма допълнителните приходи са малко над 2 млрд. лв. Той благодари на фирмите и работниците за това, че са успели да произведат повече и да платят повече данъци, което е дало възможност този приход да го има в една изключително тежка година.

Какво включва актуализацията

В момента сме в състояние да посрещнем кризите, без да увеличаваме дълга и да финансираме всички системи, които имат нужда, подчерта министърът. Той спомена заложеното увеличение на пенсиите средно с 64 лв., допълнителна подкрепа за целеви помощи за отопление, допълнителна добавка за пенсионерите, които, въпреки увеличението, биха останали под линията на бедност, подкрепа на родители на деца до 14 години, ако се наложи затваряне на училища и детски градини.

"Напълно обезпечаваме здравната система с общо над 335 млн. лв., за да има пари за медиците на първа линия, за ваксини, лекарства и резерв за медикаменти за лечение на ковид. Освен тези разходи сме предвидили 133 млн. лв. допълнително за избори", изтъкна още Василев.

За подпомагане на бизнеса и програми за заетост са предвидени до 400,0 млн. лева.

Заради извънредната епидемична обстановка в страната в държавния бюджет е заложен допълнителен буфер от до 200,1 млн. лв. за здравеопазване.

В бюджета има средства за провеждане на изборите за президент през 2021 г.

Средства в размер до 100 млн. лв. са предвидени за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, в т.ч. на приоритетни пътни участъци, нуждаещи се от извършването на спешни аварийно-ремонтни дейности. В проектобюджета са предвидени средства за увеличение на средствата в резерва.

С актуализацията на бюджета дефицитът му за тази година ще бъде сведен до 3,6 на сто от прогнозния БВП при заложен 3,9 на сто.

Актуализацията на пенсиите няма да доведе да допълнителен дефицит и нарушаване на Маастрихските критерии за финансова стабилност на страната, каза още Асен Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7347

1

kokoten

26.08 2021 в 18:27

Ей,Кире,много си тъп...не случайно Мутрата те припозна...много си подхождате....мошеници и престъпници...