Асен Василев не отговори дали Спецов е знаел, че фирмата му е с големи дългове

Мая Младенова 13 август 2021 в 14:51 10775 0

Асен Василев

Министърът на финансите Асен Василев бе повикан днес на парламентарен контрол, за да отговори на въпрос за задлъжнялата към хазната фирма, чийто собственик е бил назначеният от служебното правителство шеф на НАП Румен Спецов.

Въпросът му бе отправен от Георги Кадиев (БСП за България) и е по повод информация, че фирмата "Гранекс Трейдър", собственост на Спецов до 2016 г., към днешна дата има над 1,5 милиона лева данъчни задължения. Спецов е продал фирмата си малко преди да ѝ бъде връчен ревизионен акт за тези дългове.

"Ревизията не е обхващала период, в който г-н Спецов е бил управител или съсобственик", заяви днес в пленарната зала Асен Василев, повтаряйки факт, който е отдавна известен. Без отговор обаче отново остана зададеният от Кадиев въпрос кога е бил издаден ревизионният доклад (документ, който предшества ревизионния акт) и било ли е това по времето, когато фирмата е била на Румен Спецов. 

Отговорът, който не дадохте, е на коя дата е издаден ревизионният доклад, който предхожда ревизионния акт. Дали докладът е бил от времето, когато (Спецов) е бил управител и собственик и той продал ли е дяловете, защото е знаел, че предстои ревизионен акт?,

попита Георги Кадиев, излизайки повторно на трибуната.

Ще проверим и за доклада,

отговори Асен Василев. И припомни, че това в момента се проверява от прокуратурата.

Според запознати, всеки с достъп до оперативната система на НАП може да провери много бързо кога е издаден такъв тип документ. 

Румен Спецов продава дяловете от въпросната компания 70 дни преди издаване на ревизионния акт. Въпросът дали вече той е бил запознат със съдържанието на предшестващия го ревизионен доклад остава висящ и до днес.

"Три месеца не получихме отговор", добави и Христо Гаджев от ГЕРБ.

"Имам пълно доверие на г-н Спецов", декларира финансовият министър. Според него новият шеф на НАП се справя перфектно и е повишил събираемостта. В личен разговор с министъра Спецов споделил, че е купил фирмата заради притежавания от нея лиценз за продажба на зърно. Но по времето, през което е бил съсобственик, тя не е имала никаква икономическа дейност.

"Очакваме датата на ревизионния доклад", обобщи председателят на парламента Ива Митева след изслушването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки