Армията остава без 'Спартан' от новата година, няма пари за поддръжка, обяви Каракачанов

Последна промяна на 07 декември 2017 в 20:51 8805 3

Армията ще остане без транспортна авиация от новата година, ако не се отделят пари за поддръжка на самолетите "Спартан", обяви по време на комисията по отбрана в парламента военният министър Красимир Каракачанов. 

Той обясни, че от три транспортни самолета "Спартан" са обезпечени полетите само на един, при това само до края на годината. 

Договорът за поддръжка е изтекъл по-рано тази година и все още не е подписан нов. По думите му трябва да се подпише 4-годишен договор за поддръжка с италианската компания "Аления Леонардо". Пари за това обаче в бюджета няма.

В момента текат преговори с производителя на самолетите. Договорената до момента сума е малко над 17 млн. евро. 

Каракачанов поискал парите от финансовото министерство още през юни, но до момента няма положителен отговор. В МО имало бюджетни икономии през тази година, но те отишли "за други неща".  

От думите на министъра стана ясно, че от новата година няма да може да се разчита и на Ан-26. 

Трите самолета бяха купени по договор от 2006 г., като първоначално страната ни трябваше да закупи 5 самолета за 91,8 млн. евро. След преговори през 2010 и 2011 г. договорът беше намален до 3 самолета за 55,8 млн. евро. 

Освен за военни цели, транспортните самолети "Спартан" се използват при донорски ситуации и за транспортиране на тежко болни пациенти, както и за изпращане на помощи. 

Сагата с пускането в експлоатация на изтребителите МиГ-29 продължава, стана ясно от думите на Каракачанов. Все още има проблем с маслата за промиване на двигателите, тъй като Русия е въвела ново изискване за лицензиране.

Договорът за поръчката на двата нови патрулни кораба трябва да бъде готов до края на годината, допълни Каракачанов. Те ще бъдат построени от варненската корабостроителна фирма "Делфин", която беше единствен участник в търга. Инвестиционният проект е на стойност 820 млн. лв., но заради промени в закона за ДДС реалната сума, която ще получи изпълнителят, намалява със 164 млн. лв.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5183

3

SC

08.12 2017 в 12:07

Пари за поддръжка на самолетите няма, но за автопарка на НСО винаги се намират. Интересни неща стават в тази територия...

15242

2

Стефан

08.12 2017 в 00:21

Защото сега няма никакви, даже да покажеш на децата.
Не че тия ще стават за нещо - колкото гвардейците пред Президентството са сухопътни войски. Но поне за представителни функции ще има.