Арх. Стефанов: Младост, бъдете активни и гласувайте!

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2019 в 09:18 2526 1

Арх. Стефан Стефанов е независим кандидат за кмет на столичния район „Младост". Той бе издигнат от Инициативен комитет, но получи подкрепата на БСП, БСДП, „Екогласност" и граждански сдружения, сред които „Да спасим парк Въртопа". Арх. Стефан Стефанов е с бюлетина №87.

- Арх. Стефанов, защо се кандидатирате за кмет на „Младост"?

- Като гражданин виждах и се дразнех от многото проблеми в „Младост". Като архитект имах идеи и работещи решения за архитектурните и строителни предизвикателства на София, но нямаше кой да ми чуе мнението в администрацията. Чудех се защо нищо не се прави, за да се решат елементарни казуси. Влязох в администрацията и след 2 години работа там считам, че имам пътищата за решаването на много от тях. Като главен архитект на район „Младост" имам ограничени правомощия да изисквам и да настоявам да се работи в посока решения. Кметската позиция обаче дава достатъчно инструменти да се намерят решения на много проблеми. Писна ми сегашните управляващи на нашия град да си измиват ръцете с можещи хора и да злоупотребяват с истинските професионалисти, които съвестно си вършат задълженията, вменени им от закона. И най-вече – защото искам да живея на по-добро място.

- Вие сте независим кандидат за кмет на „Младост", но подкрепен от БСП. Как гледате на тази подкрепа?

- И преди съм казвал: проблемите на София, на „Младост" не са партийни. Не са десни, не са леви. Те имат цвят, но не политически, а сив – сиви градски пространства, сиви сгради, въздух, толкова мръсен, че чак ни сивее пред очите. За мен всяка подкрепа е ценна. И тази на БСП, и доверието, което ми гласуваха от „Екогласност", и от Социалдемократическата партия. Моята цел е да работя за гражданите и техните интереси, а не за партии и партийни желания. Ще ви кажа, че водя преговори с различни кандидати за общински съветници, които да подкрепят каузите на „Младост", защото всяко важно решение зависи от Столичен общински съвет. Искам да имаме група в СОС, която ще знае какви са проблемите на квартала и от първия ден ще започне да работи по тях.

- Какво трябва да се промени във Вашия район?

- Имам няколко важни битки за „Младост". Част от тях започнах като главен архитект, а именно да спрем презастрояването в междублоковите пространства, в зелените площи, на детски площадки. С всички средства, които ми позволява законът, съм отказвал да подпиша разрешителни. Като кмет ще лобирам на по-високо равнище да се случат най-после реални премествания на инвеститори от конфликтни терени. Също да се спре присвояването на общински имоти, чрез порочни схеми, на ръба на закона. Искам да има тротоари за пешеходците, паркинги за автомобилите, за да разчистим тротоарите, зелените площи и пътните платна от тях. Да се реновират с по-бързи темпове многото остарели и изпочупени детски площадки, а не по 2-3 на година. Като цяло моята визия на архитект е за промяната в посока създаване на естетическа градска среда, в която прибирайки се от работа, батериите ти да започнат да се зареждат. Имаме нужда от пространство, в което да се чувстваме комфортно, сигурно и удобно. Относно казуса със зелените площи - като архитект, специализирал в катедра „Градоустройство", придобих по-глобален поглед. Останалите свободни междублокови пространства, трябва да бъдат запазени и поддържани като такива. Но основният ми приоритет, е изграждането на изцяло нов парк. Той ще бъде на територията на нашия район и ще е с мащабите на Южния парк. В рамките на 5-10 минути пеша, жителите на „Младост" ще могат да стигнат до него, от всяка точка в квартала, и да прекарат там целия си свободен ден. Така не само ще бъдем облагодетелствани от ново място за разходки, а и ще намалим значително трафика към центъра, защото вече няма да ни се налага да ходим до паркове като Южния или Борисовата градина. Ще си имаме нашия „Въртопо". Също така виждам голям дефицит на пространства за провеждане на културни и спортни мероприятия. Жителите на Младост се нуждаят от културен дом и прилична спортна зала. Ще бъде отворена нова млечна кухня. И нещо много важно – в „Младост" няма дом за възрастни хора. Ще направя сериозни усилия такъв да бъде създаден. Никой не иска да изпраща родителите си в подобни домове, но животът ни поднася и неприятни моменти. Не може квартал с размерите на Добрич или Сливен, който е с население, колкото Кърджали и Кюстендил взети заедно, да няма дом за стари хора.

- Каква беше реакцията на близките и приятелите Ви, когато разбраха, че се кандидатирате за кмет?

- В „Младост" има много проблеми за решаване. Всъщност, откакто станах главен архитект, нямам особено много време за семейството, а ако стана кмет, обхватът на казусите за решаване ще се разшири значително и ще ми бъде още по-натоварено. В крайна сметка, след като обещах на жена ми, че след 4 години ще направя така, че да има парк до вкъщи, тя омекна, защото първоначално не хареса идеята да се кандидатирам. Що се отнася до приятелите ми, те се зарадваха. Даже започнаха да измислят слогани и хаштагове, с които да ме подкрепят.

- Какви са интересите Ви? С какво се занимавате в свободното си време?

- От 7-годишен свиря на барабани и те бяха моята страст. Бил съм шампион по спортно ориентиране. Като тийнейджър се запалих по макетиране и ветроходство. Докато учех архитектура, рисувах много. Като цяло обичам всичко, свързано с изкуството. Покрай жена ми се запалих и по фотографията. Може да се каже, че съм професионален аматьор по заснемане с дрон. С риск да прозвуча банално - моментите, които прекарвам с дъщеря си под формата на игри, е най-любимото ми занимание. Ние се учим взаимно един от друг с нея – аз й показвам как да се справя с живота, а тя ме учи как да му се радвам.

- Какво е вашето послание към хората от района?

- Да са активни граждани и да си търсят правата си, да настояват градските проблеми да се решават да искат прозрачност на харченето на нашите данъци, да участват активно в градските политики, а не веднъж на 4 години. Да бъдат единни и да се подкрепят! Забелязал съм например, че когато има проблем в дадена част на "Младост", хората от другите части не се вълнуват. Трябва да сме наясно, че всички сме като скачени съдове и проблемите ни са общи. За доброто на всички, е редно да мислим в мащаб и перспектива. Да избегнем решаването на един проблем да генерира появата на друг. Да си пазим интересите и да се борим за общото благо! Няма да ги агитирам хората в „Младост" да гласуват с №87 за мен. Не е важен номерът, важен е човекът, за когото даваш гласа си. Все пак ако съм заслужил доверието им, ще им благодаря с изпълнение на програмата си. Но независимо, за кого е много важно гражданите да гласуват. В неделя трябва да бъдем активни и да гласуваме.

Местни избори 2019

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1245

1

rrr11

24.10 2019 в 12:24

Той да не призовава в Младост да са много активни, че в такъв случай, такива слуги на строителната мафия като него, ще го изгонят с камъни от квартала.
 
X