Антон Кутев: Референдумът за Истанбулската конвенция може да прерасне в хомофобски

OFFNews 22 февруари 2018 в 11:25 5570 1

Антон Кутев

Депутатът от БСП Антон Кутев изрази сериозни резерви относно предложения от партията му референдум за Истанбулската конвенция.

"И референдумът, и противопоставянето на Истанбулската конвенция в голяма степен е проблематично. То може да се окаже доста вредно за обществото и трябва да сме много внимателни с тези теми", коментира в интервю за БНР той.

Кутев е и председател на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Днес тя трябваше да обсъди провеждането на национален референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция“. Обсъждането се отложи, като председателят на комисията посочи за причина отсъствие на част от членовете. Той допълни, че причината не е, че не се чака решението на Конституционния съд за това дали конвенцията съответства на Конституцията. Комисията ще се проведе следващата седмица и БСП продължава да настоява за провеждането на референдум. Общественият съвет към комисията обаче не е на същата позиция. Съветът надали ще бъде съгласен с референдума или с отказа на Истанбулската конвенция, добави той.

"За мен е проблематичен въпросът, защото от една страна референдум е нещо хубаво. От друга страна се опасявам, че един референдум на тази тема много лесно може да премине в чисто хомофобски референдум и честно казано управляващите се опитват да направят точно това с въпросите, които се опитаха да добавят. Това за мен е проблем. Този референдум е много проблематичен. Какво трябва да се направи – не знам", призна депутатът.

Той призна, че като партиен член сигурно ще подкрепи референдума, въпреки че "преди това съм правил и ще направя всичко възможно в рамките на моето мислене и възможности да вкарам нещата в някакъв ред".

"И в рамките на вътрешнопартийните ни събирания, когато е ставало дума за това, аз съм заемал позиция, която в повечето случаи е била противна на тази на партията и ще продължа да го правя", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови