Антон Хекимян би имал шанс да бие Васил Терзиев в София, прогнозира Андрей Райчев

ДПС целенасочено поставя Пеевски в прекалено видима роля, заяви Боряна Димитрова

OFFNews 24 септември 2023 в 08:58 16890 7

БГНЕС/Архив

Снимка БГНЕС/Архив

Андрей Райчев

Социологът Андрей Райчев прогнозира, че журналистът Антон Хекимян, за когото се спекулира, че е кандидатът за кмет на ГЕРБ за София, би могъл да спечели битката за столицата на местните избори. 

Вчера bTV Media Group прие оставката на Антон Хекимян като директор "Новини, актуални предавания и спорт" заради "негово решение да продължи в друга професионална посока". Впоследствие в медиите се появиха твърдения, че Хекимян ще е кандидат-кметът на ГЕРБ за София. Бойко Борисов от седмици бави обявяването на името, като дори веднъж каза, че чака да свърши ретроградният Меркурий

Според Андрей Райчев, ако Антон Хекимян наистина е кандидат-кметът на ГЕРБ за София, то той би имал шанс да бие кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за столицата - Васил Терзиев.

"При възникналата ситуация може. Въпрос на втори тур е. Синият кандидат е ясен, има и вътрешни критици, което няма чак такова голямо значение -Терзиев ще получи своите 30 и няколко процента. Въпросът е дали кандидатът на ГЕРБ може да вземе и гласове извън електората си. Хекимян ще има откъде да взима гласове, а Терзийски - не", заяви пред БНТ Андрей Райчев. 

Според Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа рисърч" Антон Хикемян е известен и ще може да мобилизира гласове, но ще му трябва време, "за да влезе в кметските обувки". По думите ѝ популярността сама по себе си не е достатъчна. Тя е на мнение, че резултатът от местните избори няма да се отрази особено на правителството. 

Андрей Райчев коментира, че компромисът на сегашното управление е взаимен. По думите му въпреки отвращението на ГЕРБ и ПП-ДБ, те са направили едно много трудно управление. Той е на мнение, че за да има правителство, управляващите са направили "тежък гаден компромис", което не е лошо за България. Райчев прогнозира, че правителството ще продължи до края на войната в Украйна. 

"Основният фактор който оопределя живота ни е тази война. Там е чудовищна мелачка за човешко месо, която светът трябва да прекрати, а не го прави. Ние трябва да продължим някак, без да симпатизираме на крайности. Нашето правителство, с всички забележки, горе-долу се справя с тази задача. Веднага идва въпросът кога ще падне - мен ако питате - когато свърши войната", каза Андрей Райчев. 

Социологът Боряна Димитрова обърна внимание на състоянието на българското общество, в което има сериозни разделителни линии. Тя посочи, че в тази ситуация политическите партии изразяват различни интереси и няма как да са единни в парламента. По думите ѝ видимо властта е съсредоточена в ПП-ДБ и оттук идва най-голямата електорална щета за тях.

"Виждаме ролята на ДПС, което сякаш стои отзад, а в същото време си признава, че без тях няма как да осъществят това, което са си поставили като приоритети. Колкото по-явно подкрепя Делян Пеевски всеки един от законопроектите, толкова повече олеква електоралната подкрепа на ПП-ДБ. Това е парадоксът. Колкото повече се явява, избирателите на ПП-ДБ се дразнят", заяви Боряна Димитрова. 

Според нея тази прекалено видима роля на Пеевски е целенасочена стратегия на ДПС. Тя не се съгласи с Райчев, че правителството ще продължи до края на войната. 

Райчев коментира, че ПП-ДБ имат най-много министри, "преяждат с власт" и обират големите негативи. По думите му те са най-големите наивници в "сглобката". Според него в зависимост от местните избори тяхните отношения автоматично ще се променят. "Ако Борисов ги победи в София, техните отношения ще се променят", каза той. За ДПС социологът коментира, че едно е сигурно - Ахмед Доган смята много ходове напред и всичките му действия са насочени и към бъдещето. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

куцотопиле

24.09 2023 в 16:26

На Райчев ако му вържат ръцете няма да каже ш две приказки на кръст.

11948

6

зора

24.09 2023 в 14:11

Райчев, ама сериозно ли? Ти самия вярваш ли си на партенките, които пускаш?

9347

5

Анализи

24.09 2023 в 12:15

Е как прогнозира бе андрейчо, неуморим представител на петата колона.

14048

4

voododoll

24.09 2023 в 11:24

Щом Райчев прогнозира, значи Хекимян няма никакъв шанс. Както знаем Андрей Райчев няма до сега нито една позната прогноза…

17439

3

мнение от IP

24.09 2023 в 11:10

А за ГЕРБ, това е доказателство колко са зле - след като минат през ректор, хирург и вероя журналист, освен космонавт друго не остава да ни предложат на кметски пост. И всичкото туй за да пазим имиджа на човека с чекмеджето.

17439

2

мнение от IP

24.09 2023 в 11:07

Ако човек на най-отговорния пост за информиране на обществото - новините в телевизия с национален ефир стане кандидат на кмет на някоя партия (и то на управляваща последните 12 години)- това си е направо харакири и отричане на целия му журналистически живот. А за телевизията няма как да се получи по-лош пиар.

5827

1

pisnamiotmutri

24.09 2023 в 10:55

Че няма да е лизача на мутра Хекимян е ясно. Няма как да си жертва апетитния пост. Тук въпросът е към обществото - имаме директор на водеща телевизия явен послушник на партия. Офисът на партията е един етаж над същата телевизия. Какво изобщо говорим за свобода на разума и коректни медии. Всичко е опростачване и мизерия.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика