Антоанета Цонева: Политиците не може и не трябва да се месят в медийното съдържание

OFFNews 17 декември 2023 в 11:24 1783 4

Цонева

Снимка БГНЕС

Антоанета Цонева (вляво).

Нямаше да има изненада в това, което (руският посланик у нас) Елеонора Митрофанова щеше да каже по БНР. Но по-важното е, че политиците не може и не трябва да се месят в съдържанието, което медиите създават.

Това е категоричното мнение на депутата от ПП-ДБ Антоанета Цонева, изразено пред БНТ, във връзка с неизлъченото интервю на посланика на Русия в предаването "Политически НЕкоректно" с Петър Волгин в събота.

Според нея е назрял моментът да се проведе сериозен разговор за състоянието на обществените медии.

"Имаме нужда от качествена промяна на нормативната рамка за БНТ и БНР, така че двете медии да работят в среда на автономност, независимост и да отговарят в пълна степен на своята обществена роля", каза Цонева и добави, че това е един от основните й приоритети като член на комисията по медии и култура в парламента.

"В нашия план за управление е записано, че трябва да има промени в Закона за радио и телевизия и да се преразгледа начинът на финансирането на БНТ и БНР, за да могат да създават продукт и съдържание, така че да отговарят на мисията си "обществена медия". Трябва да се дебатира и точно какво за тях означава "мисия", посочи тя.

Антоанета Цонева обясни, че в бюджета за 2024 г. ще има безпрецедентно увеличение в средствата за култура - над 140 милиона лева ръст спрямо тази година. От тях поне 80 милиона лева са предвидени за сценични изкуства, а 11 милиона лева за опазване на културното наследство.

"Нашият поглед към развитието на културата е да има ясни програми и ясни цели. Успяхме в много разговори да постигнем отпадането на едни рестрикции, които не даваха възможгност за повече субсидии на културни институти, като театри, филхармонии и др. Може да се каже, че сме отворили шлюзовете пред културната индустрия - хората, които правят изкуство, да бъдат по-спокойни и да могат да творят", посочи тя.

И отхвърли като спекулативно твърдението, че някой депутат може да осигури милиони левове в бюджета без разговор по същество.

Антоанета Цонева определи като закъснял акт демонтирането на Паметника на съветската армия. Според нея и с оглед на състоянието на скулптурния комплекс институционалните действия са били задължителни.

"Сега се показа готовност и воля, има осигурен бюджет, технически възможности и планове, по които да се извърши демонтажът. От документите, които бяха представени от областната управа в Народното събрание, виждам, че случващото се в последните дни е в рамките на закона", бе категорична тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

4

Far Rider

17.12 2023 в 15:26

137, явно имаш и ти кафяво, но в гащите отзад! Да ти напомня ли, че ЛИЧНО Путин организира срещи на фашискти формации от цяла Европа в Русия и дори финансира всичко! Целта е да се активира фашиската сган. И понеже живееш в гъста информационна мъгла от руски тип ще ти съобщя и още една новина: ако вдигнеш ръка за фашистки поздрав или нарисуваш свастика отиваш в затвора в Германия, Италия. А в Русия ще те похвалят! Мога да ти дам конкретни примери!

-4778

3

137

17.12 2023 в 15:14

@фар райдър,

Коста копейкин е кафяв. Кафявата политика ако не знаеш е новата официална идеология на запада. Т.е. може много скоро копейкин да се окаже от правилната страна на идеологията според шефовете в ЕС.

135

2

Far Rider

17.12 2023 в 15:08

Т.е. госпожата настоява щото медиите да си правят каквото си поискат според това което им диктуват господарите им. НИТО ЕДНА медия в Задунайская губерния ( оффнюз включително!) не написа дори една дума за посещението на Костадинов и част от неговата партия на неофашисткото сборище организирано в Милано от партията Лега Норд! Всички учтиво и раболепно мълчат!

-4778

1

137

17.12 2023 в 13:22

Тая госпожя май не знае кой е г-н ПееФски. Феномен в българската политика. Шеф на България! Да ходи да му ги говори тия глупости на него.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика