Ангелов: Асад се бие срещу екстремисти, позицията на България е остаряла

OFFNews 24 януари 2014 в 12:52 5726 17

Страхил Ангелов, Снимка: argumenti.bg
Страхил Ангелов, Снимка: argumenti.bg

"Според мен по отношение на Сирия и региона, като цяло, може би, не сме точно в крак с времето и тенденциите. Четете и вие повече европейския печат - какво почва там да се пише за ситуацията в Сирия, защото тя е тревожна. Ние трябва енергично да се противопоставим на екстремизма и ислямизма. Ето защо се срещам с официалната власт."

Това заяви в кулоарите на парламента червеният депутат Страхил Ангелов по повод на скандала с посещението си в Дамаск.

Той каза, че не съжалява за визитата си, защото според него това е начин да се формира позиция по случващото се в тази държава.

"Аз съм председател на Групата за приятелство със Сирия, нормално е да отида в Сирия, ако бях на друга стрнаа, можеше в друга страна да отида", каза депутатът и посочи, че не възнамерява да подава оставка като председател на Групата и дори уточни, че не знаел за позицията на външния министър Вигенин по въпроса.

На питане дали подкрепя открито режима на Асад, Ангелов отговори, че "няма такова усещане". На няколко пъти обаче той уточни, че президентът на Сирия има срещу себе си екстремисти, а позицията на България по темата е остаряла.

"Екстремизмът и подкрепата за екстремизма спадат в цяла Европа, ние сме винаги на опашката, но това е друга тема", констатира социалистът.

По думите му в Сирия вече се бият три страни - правителството, "Ал Кайда" и опозицията, която се сражава срещу режима на Асад, но вече  епринудена да действа и срещу екстремистите.

Той обясни, че в Сирия живеят 1,5 млн. християни, които в началото са протестирали срещу режима, но впоследствие са минали на страната на Асад.

"Християните имаха готовност да бъдат опозиция, включително и политическа. Излизаха да протестират, само че сега вече, когато видяха срещу какво са се изправили, те преминаха на страаната на Асад, т.е. който вкара тези екстремисти там, направи грешка и бетонира режима на Асад", посочи Страхил Ангелов и осъди факта, че Българската православна църква не е изпратила "и един портокал като хуманитарна помощ".

Ангелов бе категоричен, че за да се възстанови мирът в района, сирийският президент трябва да подаде оставка и в страната да се проведат избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!