Андрей Райчев: Радев нарочно изостря ситуцията и провокира да го ударят. Отговаря на един шамар с два

OFFNews 24 юли 2023 в 12:31 8676 2

Андрей Райчев

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Андрей Райчев

"Президентът е натикан в ролята на опозиция на управляващите. Нарочно изостря ситуацията и ги провокира да го "ударят". Радев е обиден, има елемент за чувство на предателство - не ви ли аз направих от нищо нещо? Това е разбираемо, въпреки че един политик не трябва да се ръководи от емоции. В едно съм сигурен - той изостря ситуацията. Стараеше да отговаря с шамар на шамар, а сега отговаря с два на шамар."

Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев. Той прогнозира, че ако се състави нова лявоцентристка партия, за каквато има търсене сред българския електорат, там би имало "силни играчи", като Атанас Пеканов, Крум Зарков, Явор Гечев и други кадри от служебните правителства на президента Румен Радев.

Според социолога "Продължаваме промяната" (ПП) са се отказали от ролята си на обединители на протеста през 2020 г., с която се позиционираха при появата си като политическа сила, и са започнали да играят партийна роля, която много напомня тази на "Демократична България" (ДБ):

"Те заприличват на ДБ, но намаляват. Естественият им размер е под 15%. В това време протекоха други процеси и Борисов беше мотивиран да им даде властта. Те не са я взели, на тях им е дадена. Като ти дадат властта, ти си пуснат под наем, ти не си собственик на апартамента. Те се държат като наематели в момента. Те стават по-нервни, озлобяват. Те са наематели и разбират, че за 3 минути той може да вземе обратно властта. Реално Борисов държи властта, като им е дал те да са на сцената, но във всеки момент може да щракне с пръсти и те да изчезнат".

Социологът определя положението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като "розов сън", защото никое управленско решение не можело да се случи без неговото одобрение. Райчев е на мнение, че Борисов се е изтеглил от дългогодишната си политическа битка с президента и е оставил ПП-ДБ да я водят.

По думите му в българския народ тече вътрешно разцепление и хората вече не могат да си говорят. Украинският въпрос най-силно противопоставя различни групи в обществото. Темата за смяната на националния празник от 3 март на 24 май пък била в състояние да унищожи всеки дебат, защото споровете за миналото са дълги и неуспешни. Той изтъкна, че въпросът за промените в Конституцията за контрол над главния прокурор и дългоочакваната съдебна реформа се е изместил:

"Не чувам нито една реакция или обсъждане на този дълго време надигащ се въпрос. Отново чуваме, че нещо казват, не е много ясно какво. Три теми въвеждат. Ограничават правата на президента и на служебните правителства. Това е много спорен въпрос. Въвеждат съвършено неочаквано темата за националния празник - тази тема е достатъчна, за да унищожи всеки дебат. Тя фокусира в себе си купища поддебати и те всички са свързани с нашата история. Когато се разправяме за миналото, спорът е много дълъг и крайно неуспешен - и двете страни завършват спора с убеждението, че са прави. Изобщо не разбирам защо такива опитни хора вкараха такива подправки в тази супа. Слагат такива подправки, че ние не усещаме вкуса на супата. България слезе от релсите на дискусията, която имаше - за съда и неговата независимост, прокурора, за контрола върху него и т.н., и минаваме на класическа тема, която един път вече сме минали през 90-те години".

Андрей Райчев смята, че ДПС трябва да бъдат във властта, за да може да поддържаме нормални отношения с Турция и да пазим етническия мир в България. Той каза, че ДПС се наблюдава същото ниво на корупция като при българските партии. "ДПС със сигурност не е под командата на Анкара и не се ислямизира - това са две огромни завоевания", добави той.

Според него войната в Украйна още не е свършила, но до края на годината "ще паркира".

Райчев е категоричен, че България не бива да допуска и минимално съмнение, че сме съюзници на НАТО:

"Страшно лошо е, ако ние се окажем "троянският кон" и последиците ще са фатални. От друга страна не трябва да допуснем разцепление на българския народ. Проблемът не е до нашия елит, а до това той да успее да ни прокара и няколко месеца да спечели, надявам се до края на годината. Временна е ситуацията и не заради България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

24.07 2023 в 21:16

Резидентът се оказа обикновен интргант и то в полза на вражеска държава Русия. Лошо Седларов лошо.

9018

1

Em Em

24.07 2023 в 12:35

Райчев, като свършат рублите, що ще чиниш?
Обръщай резбата, докато е време!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика