Андрей Райчев: Има опасност победителите да подменят реални постижения на Борисов със символични репресии

Много е важно дали Рашков ще е пак министър, според Тренд. Няма избори с по-ниска активност, подчерта Геновева Петрова от Алфа рисърч

OFFNews 22 ноември 2021 в 08:58 37144 6

Снимка БТА архив

Една малка революция приключи с много политически жертви. Сцената е пълна с трупове, политически. Хора в оставка, някои не влязоха в парламента, бившите управляващи загубиха голяма подкрепа. Има две оптики – на победителите и на победените. Обикновено историята запомня тази на печелившите. 

Това заяви социологът Андрей Райчев от "Галъп" по Нова тв. 

Според него за периода "Борисов" сега се говори като „пъклен ад”, но това не е така. Не искам да споря на тема магистрали и зали, но мога да покажа заслуги на Борисов - международното положение, каза Райчев. Борисов успя да докара България до изключително хубаво международно положение - хем сме добре с Турция и Русия, хем не сме загубили лоялност към НАТО и ЕС, подчерта социологът. Тези сега ще могат ли? От първия момент искрите са там.

Борисов прекара страната през COVID кризата. Тези сега ще могат ли да направят тази негова политика между Сцила и Харибда? Между антиваксърите и локдаун? Това е страшно трудно. Има опасност управляващите да започнат да подменят реални постижения със символични репресии, каза още Райчев.

Много зависи какъв ще бъде съставът на следващия кабинет - дали хипотезата, че Бойко Рашков ще остане министър, ще се осъществи. Но подкрепям мнението, че няма как да няма някаква реакция. Хората гласуваха за „Има такъв народ” и „Продължаваме Промяната”, защото те дадоха заявка, че ще махнат Борисов, смята Евелина Славкова от "Тренд". 

Президентът ще бъде в много по-изгодна роля - с правителство, което е по-близо до него. Правителство ще има, но не вярвам в тяхното дълголетие, подчерта Славкова. По думите  ù всяка от 4-те партии може да оттегли подкрепа във всеки момент. 

Българският народ ще им даде време до януари, идват празници, напрежението ще намелее, смята Райчев. 

В България не е имало избори с по-ниска избирателна активност. Мисля, че окончателно броят на гласувалите на балотажа ще е около 2,3 млн. души, заяви изпълнителният директор на „Алфа рисърч“ Геновева Петрова по бТВ. Има няколко причини за това, които са повлияли комплексно, като общото разочарование от партиите в последните два парламента, кризите през последните месеци, както и дипломатическото напрежение с Турция, обясни тя.

В сравнение с първия тур и двамата кандидати регистрират повишаване на броя на гласове, които са получили. За Радев това е ръст от 1,3 млн. гласове, които е имал на първия тур до 1,5 млн., които е получил на балотажа. Това го прави президентът, избран с гласовете на най-малката част от българските избиратели до момента, коментира Петрова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1414

7

Dido

28.11 2021 в 12:02

Този едни изборни резултати НЕ ПОЗНА,а тази година имахме ТРИ!КъФ социолог е тоя калъф.Доктора,лека му пръст,ги беше наритал всичките тия преди години,като ги нарече "аналЛизатори"!Ама и медиите са за бой,че само ги търсят и показват...

23293

6

Стефан

22.11 2021 в 22:51

Борисов организира корона истерията, и никак не овладя тая криза, айде да не се правим на луди.

Какво хубаво е направил Борисов няма да питам, понеже той сам разказва за великите си успехи преди всеки въпрос. Какво друто е направил, пише в детските учебници по история, в главите за Средновековието, разделът феодализъм.
По турско, у нас е имало хиляди възстания. Чак през ХIХ век те са били национално-освободителни. Всичките преди това са били против местния феодал, заради данъците. А централната власт е убивала не възстанниците, а феодала. Задето се е самозабравил.
Е, и борисов изгърмя по същата схема. Десятъка за Държавата - никой не е против - плаща. Само че отгоре данък герб, данък бойко, данък на бойко солташака, на бойко намека, на графиня Игнатиева за бюджета, на хипстърите да харесват бойко, на герб за благословията, на бойко на зетя за заплата, на борисов за ...
Няма да ми стигне мастилото на клавиатурата за всичко.
Айде благодаря за добрините на тоя човек, и да си иде в килия

3767

4

Име на профила

22.11 2021 в 11:52

Спрете да го показвате тоя, че и другите козли.

14469

2

случайно прочетох

22.11 2021 в 11:19

Райчев, излагаш се!