Андрей Райчев: България става важна за САЩ

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2019 в 15:07 5178 0

Ако се стигне до вариант "НАТО без Турция", тогава България става граница на НАТО и за първи път отношенията между България и САЩ не са подробност, а стават съществени, коментира социологът Андрей Райчев пред БНР в деня на разговора между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Политиката на Съединените щати у нас винаги се е свеждала до нещо много просто - "виж какво правят руснаците и го спри". Тоест България се е мислела само в голямото противопоставяне от времето на Студената война - Русия-Америка. Горе-долу така продължи и в последните 30 години. Сега това не е така. Те са заинтересовани от стабилност на Балканите", обясни Райчев.

Според него България, Албания, Македония и Румъния са в списъка на САЩ за изваждане от руското влияние и превръщането им в близък съюзник, както и антируски щит.

Социологът обаче смята, че у нас антируска политика не може да се проведе, така че да се обърнат чувствата на хората. Фактът, че има антируски демонстрации, не води до антируска политика.

Очакванията на Райчев от срещата Тръмп-Борисов са: "Борисов няма нужда от големи демонстрации... Разбира се, че ще се хвали, със сигурност, но няма нужда от нещо екстраординарно. Той си спечели игрите вътре в България".