Андрей Гюров: Правителството падна на Капитан Андреево, не в парламента

OFFNews 24 юни 2022 в 22:15 5734 0

Гюров

Снимка БГНЕС

Андрей Гюров

Правителството падна по една много проста причина, а тя е, че не осигурихме тази корупционна приемственост в управлението. Не правим сделки с брокери, не издаваме индулгенции на бившите управляващи. Ако се бяхме съгласили на една от тези сделки, правителството щеше да си управлява много стабилно до края на мандата, коментира председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров пред БНТ.

По думите му кабинетът не е паднал в парламента, а на "Капитан Андреево". 

Според Гюров изборите не са неизбежни, но те ще направят всичко възможно да не се стига до избори.

"Изненадващо, че новата коалиция на мнозинството отказва да състави правителство, така, както отказва да предложи нов председател на НС. Но ние ще подходим абсолютно отговорно към първия мандат, ще проведем разговори вътре в партията. Вече текат процеси, в които свикваме нашите органи, и ще се обърнем към нашите коалиционни партньори с отговорно отношение и с желание да избегнем избори и да успеем да реализираме мандата", каза Гюров.

Но, подчерта той, ПП не е готова на никакви компромиси.

"Искаме да направим устойчиво мнозинство, което се гради не на компромиси, а на каузи и идеи", изтъкна Гюров.

За него предложението за друг министър-председател или министър на финансите не е компромис, а следствие от управленската формула, която искат да постигнат, и устойчиво мнозинство.

"Затова трябва да минем през всички тези стъпки, няма да говорим за компромиси, сделки, а за каузи. Каузата е да извадим България от този корупционен управленски модел", каза той.

По думите му президентът Румен Радев трябва да излезе на площадите, за да възстановят диалога.

На въпрос дали не гасят инфлационният пожар с бензин - Гюров каза, че за този пожар трябва да се обърнат към "пожарникаря и бившите управляващи, които го запалиха".

"Ако доходите на българите бяха по-високи, не бяха задържани изкуствено ниски през последните 12 г., защото милиарди бяха източвани и крадени, вместо да отидат при българските пенсионери, при бизнеса, при работещите, сега увлечението на храните и енергоносителите нямаше да повлияят на покупателната способност на българските граждани. Ако бяхме използвали тези години ефективно, за да постигнем диверсификация на доставките на енергоизточниците, да не зависим от руските изкопаеми горива, щяхме да имаме по-ниски нива на инфлация. За краткото време в управлението успяхме да спрем зависимостта от газа", заключи Андрей Гюров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!