Ананиев: Убеден съм, че правим крачка напред с преместването на Фонда за лечение на деца в НЗОК

OFFNews 09 ноември 2018 в 14:00 2152 0

Снимка БГНЕС, архив

Всичко, което се финансира до момента от Фонда за лечение на деца, ще се финансира в бъдеще и от Националната здравноосигурителна каса.

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.

Убеден съм, че правим крачка напред, коментира той.

Прехвърлянето на Фонда в Здравната каса е част от предложенията, включени в законопроекта за бюджета за 2019 г.

Средствата за Фонда ще бъдат осигурени чрез трансфер от министерството и няма да може да се използват за друго, обясни министърът. 

Притеснения дали и занапред ще се покрива всичко, плащано от Фонда досега, изразиха вече лекари и пациентски организации. Един от въпросите е как ще се плаща за логистика, транспорт и настаняване, за хонорари за лекарите и за скъпоструващи медицински изделия, които в момента не се реимбурсират. 

Ананиев увери, че всичко това ще се покрива и занапред. По думите му целта на прехвърлянето на Фонда в НЗОК е да се оптимизират процедурите за одобрение и да се намали срокът за изчакване, както и да има "по-прецизна оценка на потребностите и размера на финансиране".

Той подчерта, че ще се осигури пълна прозрачност на решенията за лечение в чужбина. 

Новите правила за работа на Фонда за лечение на деца ще бъдат записани с промени в различни наредби, което ще се случи в срок от три месеца след одобряването на законопроекта за бюджета. Дотогава ще важат сегашните правила. 

Ананиев каза още, че до момента няма оплаквания за липса на прозрачност при лекуването на деца и възрастни в чужбина. 

НЗОК взима решения на базата на обективни и ясни медицински критерии. Няма оплаквания за липса на прозрачност от НЗОК по отношение на хората, които се лекуват в чужбина от бюджета на НЗОК. Това доказва по-високия
административен капацитет от действащите структури, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови