Ананиев чу Фандъкова: Глоба за всеки без маска, но 300 лв. е много

Седалките на депутатите са много близо, ще говоря с ръководството, обясни здравният министър

Ирина Евгениева 24 юни 2020 в 13:05 2428 0

Всеки, който не носи маска, ще бъде глобяван, без значение от чин, ранг и длъжност.

Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет по повод днешното заседание на парламента, на което имаше депутати без маски.

Ананиев каза, че ситуацията в парламента е рискова и посочи, че ще проведе разговор с ръководството на Народното събрание. Той поясни, че седалките в парламента са на много близко разстояние - по-малко от 20 сантимерта.

На въпрос дали ще бъдат глобени депутатите, които са били без маска в парламента днес, Ананиев беше категоричен: “Няма да има прошка за никого, санкции за всички, които нарушават правилата, независимо какъв чин, ранг и длъжност заемат”.

Вчера дори премиерът Бойко Борисов беше глобен с 300 лв., защото влезе в Рилския манастир без маска.

Глобите

Здравният министър обясни, че е разговарял със столичния кмет Йорданка Фандъкова за глобите за неспазване на забраната за носене на маск Кметът вече се обяви за намаляване на размера на финансовата санкция. Днес Ананиев допълни, че глобата в размер на 300 лева не е най-доброто решение.

Той заяви, че ще проведе разговор с Министерски съвет, както и с Комисията по здравеопазване и поясни, че има по-поносими и събираеми глоби. “Нашата цел не е да събираме приходи от глоби, а хората да спазват мерките, за да не се разпространява коронавирусът“, категоричен е той.

Баловете

Здравният инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев обясни, че подкрепя напълно призива на Министерството на образованието и науката баловете да бъдат отложени.

Кунчев посочи, че ако разстоянието между хората е малко и не носят лични предпазни средства, има голям риск от заболяване.

"Ясно е, че рискът не е за децата, а за семействата и най-възрастните", добави здравният инспектор. 

От своя страна Ананиев каза, че по темата предстои и разговор с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Относно завърналите се от германските кланици българи Кунчев заяви, че те няма как да бъдат санкционирани, защото идват от страна, за която няма ограничения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови